Op de stoel van de bestuurder: welke keuzes maak jij om jouw omgeving te beschermen tegen hoogwater?

dinsdag 11 februari 2025

Om de regio van ’s-Hertogenbosch in de toekomst te beschermen tegen overstromingen, is veel meer ruimte nodig voor water. Sterker nog: we moeten de inhoud van 300 miljoen badkuipen kwijt kunnen, voor als buien vallen zoals in Limburg in 2021. Maar hoe doen we dat? Inwoners kunnen hierover meedenken via een online raadpleging. Welke keuzes maak jij om jouw omgeving te beschermen?

Deelnemen kan eenvoudig via www.denkmeeoverhoogwater.nl. Populytics, een onafhankelijk bureau verbonden aan de TU Delft, voert de anonieme raadpleging uit.

Klimaatverandering vraagt om actie

Brabant wordt steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering: langdurige droogte of juist natte perioden, piekbuien en hoogwater. Vooral de regio van ’s-Hertogenbosch is kwetsbaar. Het gebied ligt laag, en het water van de Maas, de Aa en de Dommel komt hier samen. Staat het water in de Maas hoog, én zijn er extreme buien, dan kan dit voor overstroming zorgen van de Aa en de Dommel. Deze situatie komt niet vaak voor, maar als het gebeurt zijn de gevolgen voor inwoners groot.

Grote uitdaging vraagt om slimme oplossingen

Om de regio van ’s-Hertogenbosch beter te beschermen, moet 36 miljoen kubieke meter water – ofwel 300 miljoen gevulde badkuipen – tijdelijk een plek kunnen krijgen in Oost-Brabant. In het programma HoWaBo (Hoogwater Aanpak Brabant Oost) werken de waterschappen Aa en Maas en De Dommel, gemeenten ’s-Hertogenbosch, Vught, Sint-Michielsgestel, Boxtel en Heusden, provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat samen om deze enorme opgave voor elkaar te krijgen.

Elf mogelijke oplossingen zijn ervoor in kaart gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen of verbeteren van waterbergingen, het vergroten van het Drongelens Kanaal of de aanleg van een gemaal bij spuisluis Crèvecoeur in 's-Hertogenbosch. Maatregelen zijn niet alleen nodig in of rond ’s-Hertogenbosch, ook stroomopwaarts richting de Belgische grens is er werk aan de winkel.

Op de stoel van de bestuurder

Het programma raakt dus de leefomgeving van veel Brabanders. “Het is onze taak om alle belangen goed af te wegen”, vertelt Mario Jacobs, voorzitter van de stuurgroep HoWaBo en dijkgraaf bij waterschap Aa en Maas. “Daarom betrekken we inwoners actief bij de opgave. De ruimte is beperkt, en het budget is niet oneindig. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt. Het is voor ons heel waardevol om te weten wat onze inwoners belangrijk vinden, hoe zij hierover denken”, aldus Mario.

Via een online raadpleging doen de bestuurders een oproep aan inwoners om even op hun stoel te zitten. Kiezen zij voor dure technische oplossingen die snel uitgevoerd kunnen worden, of voor goedkopere natuurlijke oplossingen die op langere termijn pas effect hebben? Moeten zij zoveel mogelijk rekening houden met plekken voor woningbouw, of mogen geschikte plekken ook gebruikt worden voor wateropvang? De gevolgen van de keuzes op de kosten, ruimte en de waterveiligheid is in de raadpleging meteen zichtbaar. Dit maakt duidelijk dat het een complex vraagstuk is. Meedoen aan de raadpleging kan tot en met 10 maart via www.denkmeeoverhoogwater.nl

hoogwater_maas_bij_empel_2024
Hoogwater bij 's-Hertogenbosch begin 2024, ter hoogte van Empel

Samen bouwen aan een waterveilige omgeving

Naast de uitvraag onder inwoners is HoWaBo ook gestart met het uitvoeren van een milieueffectrapportage. Het onderzoek wordt gedaan om zo vroeg mogelijk het effect van de elf mogelijke oplossingen op de omgeving in beeld te krijgen. Het onderzoek begint met een onderzoeksplan: de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Deze NRD ligt tot en met 3 maart 2025 ter inzage.

HoWaBo streeft naar een veilige en leefbare regio voor iedereen. Samen werken we aan oplossingen die zorgen voor droge voeten en een waterveilig Oost-Brabant. Eind 2022 interviewde het Klimaatportaal betrokkenen René Klerks en Ingrid Rijkers over de noodzaak van HoWaBo. Lees het interview hier terug.

« Terug

Sluiten