Inwoners Tilburg West nemen natuur in eigen hand met prijswinnend project
Ergens tussen huurwoningen in Tilburg West ligt een verloederd, stenen pleintje dat in de zomer te heet wordt om te gebruiken. Bewoners maakten samen met Werkgroep West4Kids, WIJ West en andere partners een plan voor een groene ontmoetingsplek. Ze wonnen daarmee een prijs tijdens de jaarlijkse bijeenkomst Natuur in Eigen Hand. De eerste 2000 tegels zijn al verwijderd en maken binnenkort plaats voor planten. “Het is nu al waardevol, ook al staat er nog geen plant in de grond,” aldus een bewoner tijdens een van de ontwerpsessies.
Route langs groene plekken
Ouders van basisschoolkinderen in buurten in Tilburg West willen groene, natuurlijke speelplekken in de wijk en een plaats om elkaar te ontmoeten. Dat ontdekte de organisatie West4Kids in gesprekken met bewoners. De buurten in Tilburg West kunnen volgens de organisatie verbonden worden door een groen Leerpad: een route langs groene plekken die uitnodigt om te ontmoeten, te spelen en te bewegen. Een stenen pleintje van 30 bij 32 meter bij de Croydonstraat wordt de eerste groene parel in dat snoer. Mede dankzij het prijzengeld van Natuur in Eigen Hand, kunnen de bewoners van start.
Bramen, frambozen en kersen
Volgens Lucy Bathgate, die betrokken is bij het vergroenen van het plein via het burgerinitiatief Buurtbomen Kansenkaart, zien de bewoners de noodzaak om hun buurt aan te passen aan het veranderend klimaat. Zij zeggen: “We hebben nu een plek, maar dat kunnen we met de hitte in de zomer niet gebruiken.” Als ik Lucy bel, komt ze net terug van de Buurtbomen Planthub om met bewoners planten uit te zoeken, die zij binnenkort samen in de grond zetten. Bij deze ‘hub’ kunnen mensen gratis planten halen voor de openbare ruimte. “Straks groeien hier bramen en frambozen, kruiden en veel bloeiende planten. Een kersenboom en een prieel van wilgen zullen schaduw bieden. Bewoners hebben niet alleen zelf het ontwerp gemaakt en samen besluiten genomen, maar kiezen ook de planten uit en zorgen voor dit groene plein.”
“Je bouwt samen iets op”
Op de dag van het tegelwippen was het nog even spannend of er wel mensen kwamen opdagen. “We hebben vooraf de klussen genoemd en gedeeld,” vertelt Lucy. “Niemand meldde zich aan, maar uiteindelijk kwam iedereen helpen.” Wat een jaar geleden begon met kindertekeningen en Lego-maquettes begint al echt vorm te krijgen in de wijk. “Mensen ontmoeten elkaar op een andere manier. Je bouwt samen iets op. De plek wordt van jou, van ons. Het is geweldig dat ze de prijs kregen van Natuur in Eigen Hand. Mooi dat de buurtgenoten dat voor elkaar hebben gekregen.”
Heb je ook een goed idee voor een groen buurtproject? Start een crowdfunding bij Brabanders voor Natuur.
Tekst: Marjolein Bezemer
Foto’s door bewoners
Meer nieuws
november 2024
oktober
september
- 19 september 2024 - Rainproof Dommeltuin in hartje Eindhoven vermindert effecten van klimaatverandering
- 12 september 2024 - Wandelen in het dynamisch beekdal met nieuwe AR-tool
- 11 september 2024 - Hittestress? Plant dit najaar een boom voor een koele tuin
augustus
- 29 augustus 2024 - Beek Keersopperbeemden hersteld
- 13 augustus 2024 - Natuurbranden beheersen wordt steeds belangrijker: zo kun jij helpen
- 09 augustus 2024 - Hittegolf van 2019 in een hetere toekomst
- 08 augustus 2024 - Onderzoek naar hitte in bestaande woningen
- 05 augustus 2024 - Nieuwe tool in Klimaateffectatlas toont KNMI’23-scenario’s