Rainproof Dommeltuin in hartje Eindhoven vermindert effecten van klimaatverandering
De rivier de Dommel stroomt door het centrum van Eindhoven. Tussen de Dommel en het stadhuis ligt een bijzondere tuin die de gevolgen van wateroverlast, overstroming, hitte en droogte vermindert en biodiversiteit vergroot. De tuin is ontworpen in het kader van het Europese project UNaLab en maakt deel uit van een groter plan om heel Eindhoven klimaatbestendig te maken. Welkom in Rainproof Dommeltuin!
Een wadi vol leven
De Dommeltuin staat vol in bloei. Wandelaars genieten van de groene oase in een drukke, versteende stad. Eigenlijk is de tuin een grote wadi: een groene greppel die tijdens hoosbuien overtollig regenwater opneemt, zuivert en langzaam infiltreert in de bodem. Er groeien vochtminnende planten die bijen, vlinders en andere dieren zoals amfibieën aantrekken. Houten bruggen over de wadi verbinden het stadhuis met het Designhuis en het Stadhuisplein. Betonnen stapstenen in de wadi geven inwoners de kans om op een speelse manier gebruik te maken van de koele, groene omgeving.
Wat zijn de voordelen van een wadi?
De wadi zorgt niet alleen voor de opname van regenwater, maar kan ook hoogwater uit de Dommel opvangen. Dat verkleint het gevaar op overstromingen in de binnenstad. Het water in de wadi trekt in de bodem en vormt een buffer tegen droogte. Met de keuze voor bepaalde planten stimuleren de groenbeheerders zowel de biodiversiteit boven de grond als onder de grond. Bodemdieren als regenwormen, maar ook bacteriën en schimmels, hebben een positief effect op de luchtige structuur van de grond. Daardoor is het makkelijker voor regenwater om in de bodem te trekken en de ondergrondse watervoorraad aan te vullen voor droge tijden. De planten in de wadi sluiten bovendien goed aan bij het ecosysteem van de rivier de Dommel. De groene, bloeiende omgeving biedt daarnaast verkoeling en een fijne plek voor mens en dier.
Eindhoven demonstratiestad in Europees project
Eindhoven is onderdeel van een project van de Europese Commissie genaamd Urban Nature Laboratories (UNaLab). Dit levende laboratorium onderzoekt hoe natuurlijke oplossingen kunnen leiden tot slimmere, inclusievere, veerkrachtigere en duurzamere steden. Rainproof Dommeltuin is ontworpen door Roel Wolters van SMARTLAND landscape architects. Tampere in Finland en Genova in Italië zijn de andere twee demonstratiesteden in het project met goede voorbeelden van nature based solutions op het gebied van klimaatadaptatie. In het kader van dit project werkten verschillende (landschaps)architecten samen om drie plekken in Eindhoven klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te vergroten.
Bekijk tips van de gemeente Eindhoven voor het klimaatbestendig maken van je eigen huis en tuin.
Tekst: Marjolein Bezemer
Foto’s: Luuk Postmes, gemeente Eindhoven
Meer nieuws
december 2024
- 17 december 2024 - 2,5 ton beschikbaar voor kleinschalige natuur- en waterprojecten in Noord-Brabant
- 13 december 2024 - Brabantse bedrijventerreinen eerste Werklandschappen van de Toekomst
- 06 december 2024 - Op weg naar een toekomstbestendig watersysteem met de Droogteagenda
- 03 december 2024 - Droge voeten voor inwoners Sint-Oedenrode
november
- 21 november 2024 - Speciale Tilburgse zadenmix geeft stadsnatuur duwtje in de rug
- 12 november 2024 - Ad Vlems van Ecodorp Boekel: “Brabanders voor Natuur vind ik een briljant concept”
- 05 november 2024 - Inwoners Tilburg West nemen natuur in eigen hand met prijswinnend project