Natuurbranden beheersen wordt steeds belangrijker: zo kun jij helpen

dinsdag 13 augustus 2024

De provincie Noord-Brabant zet zich steeds meer in om natuurbranden te voorkomen en beheersen. Het risico op onbeheersbare natuurbranden neemt namelijk toe door klimaatverandering. Hierdoor krijgen we vaker en langer te maken met extreme droogte en hitte. In combinatie met een droge oostenwind vergroot dat de kans op natuurbranden. Soms zijn die branden zo groot dat de schade enorm is, zoals de branden in 2020 in de Peel en Moergestel.

Natuurbrand kan grote impact hebben

In Brabant wonen veel mensen en de gebiedsfuncties zijn sterk met elkaar verweven, net als in veel andere provincies. Daardoor is de mogelijke impact en schade van een natuurbrand hier groot. Als een brand onbeheersbaar wordt, kan hij een bedreiging vormen voor mensen en dieren, en veel schade aanrichten aan natuur, gebouwen en infrastructuur. Bij de grote natuurbrand in de Peel werd de lokale brandweer ondersteund door inzet van brandweerkorpsen uit het hele land, met meerdere blushelikopters en defensiemateriaal. Ook moesten dorpen en instellingen geëvacueerd worden. Het kostte dagen voordat de brand onder controle was en het nablussen duurde weken.

Wat doet de provincie?

De provincie werkt samen met de veiligheidsregio, de brandweer, gemeenten en terreinbeheerders in Gebiedscommissies Natuurbrandbeheersing. Deze commissies maken per gebied een natuurbrandbeheersingsplan. Hierin stellen ze vast welke branden onacceptabel zijn voor het gebied en welke maatregelen ze moeten nemen om deze branden zoveel mogelijk te voorkomen. Er staan bijvoorbeeld afspraken in over het vrijhouden van de brandweerroutes, de inrichting van de natuur en het voorkomen van te veel brandbare begroeiing. Ook staat erin hoe ze het gebied door bredere paden moeten doorkruisen om een eventuele brand zoveel mogelijk binnen een bepaald deel van het gebied te houden.

Kan er in jouw gebied een natuurbrand ontstaan?

Wil je weten of er in jouw gebied een natuurbrand kan ontstaan? Bekijk dan eens het kaartverhaal Natuurbrand in de Klimaateffectatlas. Hierin vind je een kaart die per gebied laat zien wat de kans is op het ontstaan van een natuurbrand. Ook staat er een kaart in die laat zien dat in 2050 veel meer gebieden in Nederland een grote kans hebben op het ontstaan van een natuurbrand. Dat komt doordat de grondwaterstand in 2050 in Nederland lager zal zijn en het mogelijke neerslagtekort groter. Vooral de natuurbrandgevoeligheid in de Veluwe valt op: dat hele gebied heeft in 2050 een grote kans op het ontstaan van een natuurbrand. Ga naar het kaartverhaal Natuurbrand in de Klimaateffectatlas.

Tips bij beginnende natuurbrand

Zie je dat ergens brand is ontstaan? Doe dan het volgende:

  1. Vlucht naar een veilige plaats (loop haaks op de brand).
  1. Bel 112 of gebruik de 112nl-app.
  2. Geef door wat je ziet, zoals vlammen, kleur van de rook, en of er direct gevaar dreigt.

Tips om brand te voorkomen

Samen kunnen we natuurbranden zoveel mogelijk voorkomen. Ga je de natuur in? Let dan altijd op het volgende:

  • Parkeer je auto niet in hoog gras.
  • Gooi afval weg in de bestemde bakken of neem het mee.
  • Check de regels over open vuur en barbecueën.
  • Check de website natuurbrandrisico.nl.  

« Terug

Sluiten