Hittestress? Plant dit najaar een boom voor een koele tuin

woensdag 11 september 2024

Hittestress kan in de zomer veel overlast veroorzaken. Een tuin vol tegels houdt in de zomer veel meer hitte vast, dan een tuin vol planten. Meer groen zorgt niet alleen voor verkoeling, maar ook voor minder wateroverlast en meer vlinders, vogels en bijen. Het najaar is bij uitstek geschikt om bomen en struiken te planten. Lees nu wat je kan doen om van jouw tuin een koele oase te maken.

Tuin vergroenen
Foto: NK Tegelwippen, IAMKAT

Hoe start ik met een onderhoudsvriendelijke, koele tuin?

Een groene tuin kan net zo onderhoudsvriendelijk zijn als een bestrate tuin én veel koeler. Maar hoe begin je aan het omtoveren van je tegeltuin? We starten met tegels wippen. Tegels houden hitte vast en zorgen dat het ook binnenshuis onaangenaam heet wordt. Met deze vier tips tover jij je tegeltuin om tot een kleine, koele jungle.

Tip 1: Kies voor vaste planten

Elk jaar bloemen zaaien kan leuk zijn, maar het vraagt veel aandacht. Kies voor vaste planten en geniet jaar na jaar van een bloeiende tuin. Ren niet meteen naar het tuincentrum, maar zoek een kweker in de buurt die werkt zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Deze tuinplanten zijn sterker en groeien beter. Bovendien houden insecten niet van chemische middelen. De kweker kan je advies geven over welke planten het goed doen in jouw tuin.

Tip 2: Hoe meer planten, hoe minder onkruid

Zet je tuin vol met planten die je zelf uitkiest, dan blijft er weinig ruimte over voor onkruid dat ongevraagd komt langswaaien. Vraag een tuinontwerper of kweker welke bloeiende planten goed bij elkaar passen.

Tip 3: Bedek de bodem

Met een laagje houtsnippers of schors onder bomen en struiken krijgt onkruid nog minder kans én houd je het vocht in de bodem. Daardoor hoef je ook veel minder te sproeien. Je kan ook kiezen voor bodembedekkende planten zoals gele dovenetel, beemdooievaarsbek of kruipend zeegroen.

Tip 4: Plant een boom tegen hittestress

Bomen geven veel verkoeling: ze bieden schaduw en zorgen voor verdamping. Ook in kleine tuinen kan je bomen planten, bijvoorbeeld leibomen als linde of appel- en perenbomen. Deze bomen nemen weinig ruimte in omdat ze tegen een muur of schutting geleid worden. Sommige bomen kan je snoeien, zodat ze klein blijven. Denk aan de plataan. Fruitbomen met een lage onderstam blijven als vanzelf klein. Vraag de biologische boomkweker om advies.

Wanneer plant ik een boom in mijn tuin?

Het najaar is de perfecte tijd om bomen te planten en andere vaste planten een plek in je tuin te geven. Als de bladeren zijn gevallen, komt de boom of struik in ruststand. De bodem is nog relatief warm in de herfst. Ook regent het vaker, zodat de planten goed kunnen wortelen.

Groene tuin
Foto: NK Tegelwippen, Manon van der Zwaal

Helpen klimplanten tegen hittestress?

Klimplanten zoals klimop en wilde wingerd geven veel verkoeling in huis en helpen goed tegen hittestress. De bladeren houden je stenen muren koel tijdens warme dagen. Zitten er scheuren in je gevel en is het voegwerk aan vervanging toe? Dan is een klimplant niet zo’n goed idee. Alle andere, moderne muren worden niet aangetast door de planten. Sterker nog: de plant vormt een beschermende laag waardoor kou en hitte buiten blijft.

Meer tips voor het vergroenen van je tuin

  • Bekijk het stappenplan van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen.
  • Wil je hulp van een hovenier of tuinontwerper? Kies dan iemand uit de buurt die aangesloten is bij de Wilde Weelde. Deze vaklieden werken ecologisch en met liefde voor de natuur.
  • Wil je het helemaal goed doen voor de dieren in je tuin, kies dan ook voor een paar inheemse soorten. Bij de Cruydt Hoeck weten ze er alles van.
  • Gratis bomen en planten ophalen? Het kan via Meer Bomen Nu en Struikroven. Wel even de handen uit de mouwen steken.

Tekst: Marjolein Bezemer

« Terug

Sluiten