Beek Keersopperbeemden hersteld

donderdag 29 augustus 2024

Het beekherstelproject ‘Keersopperbeemden’ is klaar. Het gaat om de Keersop en het beekdal tussen Dommelen en Westerhoven. De beek kronkelt weer door het landschap. Er ligt nu een breed beekdal, waar water de ruimte krijgt.

Keersop

De Keersop

De Keersop is een zijbeek van de rivier de Dommel. Samen met het natuurgebied ‘De Keersopperbeemden’ hoort de Keersop bij het Natura 2000-gebied Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux. De bossen in dit gebied groeien op beek- of rivierafzettingen en staan direct of indirect onder invloed van beek- of rivierwater. Door de aanpassingen aan de Keersop is het gebied beter bestand tegen extreme neerslag en droogte en wordt de natuur in het gebied versterkt.

Welke aanpassingen zijn er gedaan?

Met het beekherstelproject is er gewerkt aan het beekdal van de Keersop vanaf de Valentinuskapel bij Westerhoven tot de Loonderweg bij Dommelen.

  • De beek heeft meer kronkels gekregen waardoor het water er langer doorheen stroomt. Zo blijven vissen en andere dieren en planten in de beek voldoende water houden tijdens droge periodes.
  • Er is 25 hectare nieuwe natuur aangelegd rondom de beek. Water krijgt zo de ruimte in de bloemrijke velden in het gebied. De kans op wateroverlast voor de landbouw en in tuinen verderop is daardoor kleiner.

Opening vrijdag 30 augustus

Samen met inwoners en samenwerkingspartners staat Waterschap De Dommel stil bij het mooie eindresultaat. Op vrijdag 30 augustus is om 14.00 uur de officiële oplevering in Westerhoven. Na het officiële deel van het programma kunnen deelnemers een mooie wandeling maken langs de beek. Aanmelden is niet nodig.

Samenwerking en financiering

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij een goede samenwerking tussen Waterschap De Dommel, provincie Noord-Brabant, gemeente Bergeijk, gemeente Valkenswaard, Staatsbosbeheer en GrenscorridorN69.

Lees meer over het Beekherstelproject ‘Keersopperbeemden’

« Terug

Sluiten