In klimaatadaptief huis van Curio werken studenten samen aan nieuwe groene oplossingen
Sinds februari dit jaar staat op het Innovatieplein van onderwijsinstelling Curio in Breda het Klimaatadaptief Huis. Daar werken studenten van Curio en Avans Hogeschool aan praktijkoplossingen om toekomstige woningen duurzamer en beter bestand te maken tegen de gevolgen van extreem weer. We spraken erover met onderwijsmanager Bob Schalken.
Foto: Curio
Inspiratie door Dutch Design Week
Volgens Schalken was de aanleiding voor de oprichting van het Klimaatadaptief Huis de ‘Exploded View Beyond Building’: een installatie in de vorm van een huis op ware grootte, dat gemaakt is van biobased materialen. Dit huis werd tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week. Studenten van de hoveniersopleiding van Curio hadden aan dit huis meegewerkt en waren er heel enthousiast over.
Werken met ‘challenges’
Het Klimaatadaptief Huis is het resultaat van een samenwerking tussen de groenopleiding en de ICT-opleiding van Curio, de gemeente Breda en Avans Hogeschool. Bij Curio wordt het Klimaatadaptief Huis ingezet bij een nieuwe onderwijsvorm: projectmatig werken aan de hand van een ‘challenge’. Een challenge is een interessant vraagstuk dat bijvoorbeeld leeft in de groensector.
Multidisciplinair samenwerken
Bijzonder is dat het Klimaatadaptief Huis tot stand is gekomen vanuit een samenwerking tussen verschillende opleidingen. De studenten van Avans richten zich vooral op onderzoeksvaardigheden, terwijl de studenten van Curio aan de slag gaan met praktijkoplossingen. Avans heeft kennis van robotisering en slimme meetapparatuur in de landbouw. Zulke toepassingen zijn ook heel handig voor klimaatadaptatie in de groensector. De studenten van Curio volgen de hoveniersopleiding, de studie Urban Green Development of de milieuopleiding. Volgens Schalken werkt co-creatie met meerdere disciplines heel goed: ‘Door samen te werken voeg je het mooiste van verschillende werelden samen.’
‘Door samen te werken voeg je het mooiste van verschillende werelden samen.’
Vogelgeluiden opvangen
De studenten van Avans zetten bij hun onderzoek sensoren in. Sensoren zijn ontzettend nuttig voor de groensector. Je kunt er bijvoorbeeld mee meten hoeveel vocht er in het substraat van een groen dak zit. Zo kun je verdroging voorkomen of onderzoeken welk substraat het beste is voor welk type groen dak. Ook zijn er studenten bezig een sensor te ontwikkelen die de biodiversiteit meet door vogelgeluiden op te vangen. De ICT-opleiding zet alle gegevens om in een overzichtelijk online dashboard. Zo kun je bijhouden wat het effect is van een groene maatregel.
Grootschalige toepassing
Het Klimaatadaptief Huis vormt voortaan een vast onderdeel van het onderwijs van Curio. Volgens Schalken blijft Curio het hoe dan ook gebruiken: ‘We willen verschillende werelden aan elkaar verbinden en aantonen dat groene oplossingen kunnen bijdragen aan effectief klimaatadaptief beleid. Studenten kunnen zelf beslissen wat slim is, er is geen goed of fout. Ook kunnen onze studenten bedrijven uitdagen om klimaatadaptatie mee te nemen in wat ze doen. Het mooiste compliment zou zijn als iets wat wij hier ontdekt hebben, op grote schaal wordt toegepast.’
‘Het mooiste compliment zou zijn als iets wat wij hier ontdekt hebben, op grote schaal wordt toegepast.’
Meer nieuws
november 2024
- 12 november 2024 - Ad Vlems van Ecodorp Boekel: “Brabanders voor Natuur vind ik een briljant concept”
- 05 november 2024 - Inwoners Tilburg West nemen natuur in eigen hand met prijswinnend project
oktober
september
- 19 september 2024 - Rainproof Dommeltuin in hartje Eindhoven vermindert effecten van klimaatverandering
- 12 september 2024 - Wandelen in het dynamisch beekdal met nieuwe AR-tool
- 11 september 2024 - Hittestress? Plant dit najaar een boom voor een koele tuin