200 bezoekers tijdens het ‘Zeven Lagen Voedselbosfestival’
Zaterdag 27 en zondag 28 januari vond het ‘Zeven Lagen Voedselbosfestival’ plaats op De Kleine Aarde in Boxtel. In anderhalve maand tijd organiseerden negentien groene trainees van IVN Natuureducatie dit succesvolle evenement: “Zondag waren we helemaal uitverkocht!” In totaal trok het festival ruim 200 Brabanders.
Van links naar rechts: Olav de Geus (trainee), Simone van de Leur (trainee), Renske Visscher (regiodirecteur Zuid IVN Natuureducatie), Wilco van Varik (trainee), Gedeputeerde Hagar Roijackers en Marjolein Lommen (projectleider IVN Natuureducatie regio Zuid). Foto: Hoogtefotograaf
Voedselbossen zijn goed voor de Brabantse natuur; deze natuurlijke manier van landbouw draagt bij aan het verbeteren van de biodiversiteit. Hagar Roijackers, gedeputeerde Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied, bracht op zondag een bezoek aan het voedselbosfestival. Gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied): “We lopen als Brabant voorop en hebben de meeste voedselbossen van Nederland. Daar kunnen we trots op zijn. Tijdens het festival werd duidelijk dat er veel belangstelling is voor dit onderwerp, zeker ook bij de nieuwe generatie. Hun belangstelling komt vanuit hele verschillende achtergronden. Sociaal ondernemerschap, versterking van de natuur en het landschap en ook vanuit voedselproductie. Dat is niet alleen mooi maar ook inspirerend om te zien.”
Voedselbossen en klimaatadaptatie
Voedselbossen zijn een krachtig instrument voor klimaatadaptatie, gezien hun uitgebreide voordelen voor zowel de natuur als de landbouw. Ze voorzien ons niet alleen van een variëteit aan voedsel, zoals groenten, fruit, en noten, maar spelen ook een cruciale rol in het verkoelen van de omgeving, het vastleggen van regenwater, en de opslag van CO₂ en stikstof. Bovendien dragen ze bij aan luchtzuivering en versterken ze de biodiversiteit. Deze duurzame vorm van landbouw bevordert het herstel van de bodem en biedt een natuurlijke weerbaarheid tegen wateroverlast, hitte en droogte. Daarmee bewijzen voedselbossen hun waarde als een natuurinclusieve en klimaatadaptieve landbouwstrategie. Een inspirerend voorbeeld van een klimaatadaptief voedselbos vind je in Roosendaal.
Tips voor het starten van een voedselbos
Hoe pak je dat aan, een voedselbos beginnen? Bezoekers van het festival kregen praktische tips en handvaten tijdens lezingen, bijvoorbeeld over het belang van een goede bodem en regeneratief boeren. Tijdens de workshops paddenstoelen kweken en zelf een voedselbos ontwerpen gingen ze vooral praktisch aan de slag.
Jong en oud verbinden met de natuur
Jamie Visser is één van de negentien trainees die dit festival georganiseerd hebben. Ze kijkt tevreden terug op het weekend: “We hebben echt een gaaf festival neergezet op een geweldig mooie locatie, met een divers programma. Hiermee wilden we vooral jongeren betrekken bij de natuur. Maar we zagen dat het programma ook voor anderen interessant was. Uiteindelijk pakte dat heel goed uit: jongeren en ouderen die elkaar niet kenden zochten elkaar op. Bezoekers hebben niet alleen een leuke tijd gehad, maar hebben ook veel kennis én nieuwe contacten opgedaan. Mooi om te zien dat dit festival echt verbindt.”
Komt er een tweede editie?
De beslissing over de organisatie van een tweede editie van het Zeven Lagen Voedselbosfestival is nog niet genomen. Jamie licht toe: “Onder de trainees is het al wel ter sprake gekomen, maar de exacte plannen moeten nog worden uitgewerkt. Het zou mooi zijn als we daar weer een andere groep jongeren bij kunnen betrekken. Houd dus de website van IVN Brabant in de gaten.
Zelf een voedselbos starten? Kijk voor meer informatie op www.brabantsemilieufederatie.nl/project/voedselbossen.
Over de groene trainees
In Noord-Brabant leveren groene vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan het beheer, behoud en de beleving van natuur en landschap. Daarom zet de provincie Noord-Brabant zich samen met IVN en andere natuurorganisaties in voor de werving van nieuwe groene vrijwilligers. Onderdeel daarvan is het Groen Traineeship. Het Groen Traineeship geeft jonge mensen tussen de 16 en 30 jaar de kans om hun duurzame doelen om te zetten in daden. Samen met andere trainees gaan ze een periode één dag per week aan de slag met een groen project dat bij hen past. Zo leren ze de wereld van natuur- en milieuorganisaties van binnenuit kennen. Het doel is om zo meer jongeren enthousiast te maken voor de natuur.
Meer nieuws
december 2024
- 17 december 2024 - 2,5 ton beschikbaar voor kleinschalige natuur- en waterprojecten in Noord-Brabant
- 13 december 2024 - Brabantse bedrijventerreinen eerste Werklandschappen van de Toekomst
- 06 december 2024 - Op weg naar een toekomstbestendig watersysteem met de Droogteagenda
- 03 december 2024 - Droge voeten voor inwoners Sint-Oedenrode
november
- 21 november 2024 - Speciale Tilburgse zadenmix geeft stadsnatuur duwtje in de rug
- 12 november 2024 - Ad Vlems van Ecodorp Boekel: “Brabanders voor Natuur vind ik een briljant concept”
- 05 november 2024 - Inwoners Tilburg West nemen natuur in eigen hand met prijswinnend project