Andere blik op klimaatadaptatie met Design Thinking
De provincie is goed in het maken van plannen. Dat levert veel op, maar er blijven ook kansen liggen. Om inwoners actief te betrekken en ze oproepen zélf ook maatregelen te treffen, is er iets anders nodig.
Bij het vinden van oplossingen is het belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld en de drijfveren van de mensen om wie het gaat. Wat betekent bijvoorbeeld klimaatverandering voor hen? Vanuit die gedachte is 4 jaar geleden een collectief ontstaan. 12 Overheden uit Brabant en Limburg besloten Design Thinking toe te passen op projecten voor ruimtelijke adaptatie.
Karla Niggebrugge, Anouk van der Poll en Danielle Ramp zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van Design Thinking en delen hun ervaring én de resultaten van de afgelopen jaren. Lees hierover meer in het uitgebreide artikel
Anders kijken naar moeilijke vraagstukken
Design Thinking helpt overheden en bedrijven om anders naar vraagstukken te kijken. Om vanuit het dagelijks leven van mensen te onderzoeken wat klimaatverandering nou eigenlijk betekent. En hoe je daar nu al slim mee kunt omgaan. Ook ontwerpers zijn betrokken. In Design Thinking werken deze verschillende werelden – overheden, burgers, bedrijven en ontwerpers – in co-creatie samen aan innovatieve oplossingen voor een leefbare toekomst. Vaak ontstaan nieuwe invalshoeken, gericht op lokale initiatieven en flexibel genoeg om direct in de praktijk te toetsen en bij te stellen.
Hoe werkt Design Thinking?
Het proces bestaat uit 3 stappen:
- Empathisch onderzoek
In het Design Thinking-proces staat de leefwereld van mensen centraal. Dus niet de beleidsagenda van de overheid, of de techniek van de ingenieur. Om te begrijpen wat mensen beweegt, wordt empathisch onderzoek gedaan. - Reframing
Op basis van de dingen die mensen bezighouden, ontwikkelen we nieuwe frames (oftwel: invalshoeken). Dat is zoiets als een bril waardoor je naar de wereld kijkt. Tot nu toe wordt ruimtelijke adaptatie vooral gezien als een motivatievraagstuk, of een technisch probleem. - Prototyping
Zo’n invalshoek geeft richting aan nieuwe ideeën. Deze voeren we niet meteen grootschalig in, maar gaan we eerst via wat we prototyping noemen, snel en eenvoudig testen en verbeteren.
Meer nieuws
februari 2025
- 17 februari 2025 - Storymap Wat Water Wil: de visie van Waterschap De Dommel
- 11 februari 2025 - Op de stoel van de bestuurder: welke keuzes maak jij om jouw omgeving te beschermen tegen hoogwater?
- 06 februari 2025 - Deltacommissaris Co Verdaas bezoekt Brabant
januari
- 31 januari 2025 - Workshop groene schoolpleinen voor gemeenten
- 29 januari 2025 - Vernieuwde Bijsluiter DPRA-stresstesten
- 28 januari 2025 - Symposium Waterzuinige Brabander: “Drinkwater in de wc kan eigenlijk niet meer”
- 27 januari 2025 - De Natuurladder: een handleiding voor natuurvriendelijk bouwen
- 27 januari 2025 - Extreme droogte heel slecht voor natuur op Hogere Zandgronden