KLIMAP wil bodem- en watersysteem op de hoge zandgronden klimaatbestendig maken
Klimaatverandering leidt tot veranderingen in het bodem- en watersysteem op de hoge zandgronden in het zuiden en oosten van Nederland. Dat heeft negatieve gevolgen voor natuur en landbouw in deze gebieden: droogte leidt tot schade bij landbouwgewassen, natuurgebieden verdrogen en landbouwgebied krijgt te maken met wateroverlast door extreme buien. Het project KLIMAP onderzoekt de komende jaren hoe je het bodem- en watersysteem klimaatadaptief kunt maken voor landbouw en natuur.
Afbeelding: KLIMAP | Natasha Sena
Wat is KLIMAP?
KLIMAP staat voor ‘klimaatadaptatie in de praktijk’. Het is een vier jaar durend onderzoeksproject. Tot 2023 werken binnen KLIMAP vierentwintig organisaties samen om de hoge zandgronden aan klimaatverandering aan te passen. Welke maatregelen kun je allemaal nemen? En hoe ziet het gezamenlijke proces eruit om de zandgebieden aan te passen aan klimaatverandering? KLIMAP stelt onder meer een methodiek op van ontwikkelpaden. Met deze methodiek kunnen overheden en andere partijen samen stappen zetten naar een klimaatadaptieve omgeving onder omstandigheden die steeds veranderen. Hiermee zet KLIMAP het werk voort van het eerdere kennisprogramma Lumbricus.
Routekaart
Naast de methodiek voor ontwikkelpaden stelt KLIMAP een menukaart op met kennis over adaptatiemaatregelen. Ook maakt KLIMAP een overzicht van hulpmiddelen die je kunt gebruiken om de juiste keuzes in het proces te maken. Daarnaast komt er een routekaart die het proces en de producten van KLIMAP met elkaar verbindt. KLIMAP ontwikkelt deze routekaart tijdens de hele looptijd van het project. Het voordeel hiervan is dat je met nieuwe kennis en inzichten producten kunt verbeteren die nog in ontwikkeling zijn.
Meer informatie
Wil je meer informatie? Op de website van KLIMAP vind je alle verzamelde kennis, de lopende activiteiten en de resultaten en producten tot nu toe. Er staat bijvoorbeeld informatie over de verschillende veldproeven. Deze veldproeven helpen om kennis te verzamelen over hoe effectief en haalbaar bepaalde adaptatiemaatregelen zijn.
Meer nieuws
februari 2025
- 17 februari 2025 - Storymap Wat Water Wil: de visie van Waterschap De Dommel
- 11 februari 2025 - Op de stoel van de bestuurder: welke keuzes maak jij om jouw omgeving te beschermen tegen hoogwater?
- 06 februari 2025 - Deltacommissaris Co Verdaas bezoekt Brabant
januari
- 31 januari 2025 - Workshop groene schoolpleinen voor gemeenten
- 29 januari 2025 - Vernieuwde Bijsluiter DPRA-stresstesten
- 28 januari 2025 - Symposium Waterzuinige Brabander: “Drinkwater in de wc kan eigenlijk niet meer”
- 27 januari 2025 - De Natuurladder: een handleiding voor natuurvriendelijk bouwen
- 27 januari 2025 - Extreme droogte heel slecht voor natuur op Hogere Zandgronden