Concrete richtlijnen voor een hittebestendige stad
Hoe zorg je ervoor dat je gemeente hittebestendig is? Het onderzoek De Hittebestendige Stad heeft drie richtlijnen opgesteld die gemeenten kunnen gebruiken om de openbare ruimte hittebestendig in te richten. In het Praktijkonderzoek Hitte richtlijnen zijn deze drie richtlijnen verder uitgewerkt en concreter gemaakt, zodat gemeenten ermee aan de slag kunnen. Het praktijkonderzoek is een samenwerking van de Hogeschool van Amsterdam, TAUW, het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie en zes gemeenten.
Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
De onderzoekers hebben de richtlijnen onderzocht door metingen, interviews, foto’s en GIS-analyse met elkaar te combineren. Ze hebben de onderzoeken uitgevoerd in de zomer van 2020. De drie richtlijnen zijn op de volgende manier onderzocht:
- Voor de richtlijn Afstand tot koelte hebben de onderzoekers een half uur lang metingen gedaan op een locatie in de schaduw en zon. Daarnaast hebben ze ook bezoekers van parken geïnterviewd om erachter te komen hoe zij een park beleven.
- Het percentage schaduw op belangrijke looproutes hebben ze gemeten met GIS-analyses en een fotoanalyse.
- Voor de richtlijn Percentage groen per buurt hebben ze het gemiddelde groenpercentage vegetatie per wijktype bepaald. Dat is gedaan met een grafische indicator waarmee op basis van een luchtfoto vegetatie onderscheiden kan worden. Op basis van het gemiddelde groenpercentage per wijktype is voor elk wijktype ook een streefwaarde van het groenpercentage bepaald.
Belangrijkste conclusies en aanbevelingen
Uit het onderzoek blijkt dat de eerste richtlijn genoeg houvast biedt voor gemeenten om te definiëren wanneer een verblijfsplek geschikt is als aangename en koele plek. Zo blijken alle leeftijdscategorieën schaduw, bomen en groen op een warme dag belangrijker te vinden dan bijvoorbeeld zitplekken, water en wind. Hoe een gemeente zo’n plek precies inricht is maatwerk en daar kunnen ontwerpers een rol in spelen. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat bij de tweede richtlijn 30 tot 40% schaduw goed haalbaar is in de praktijk. Het is nog wel nodig om aanvullende richtlijnen op te stellen per straattype. Voor de derde richtlijn is er grootschalig onderzoek nodig om een percentage groen per wijktype te kunnen geven. Ook adviseren de onderzoekers om de wijktypologie verder te verfijnen.
Meer nieuws
februari 2025
- 17 februari 2025 - Storymap Wat Water Wil: de visie van Waterschap De Dommel
- 11 februari 2025 - Op de stoel van de bestuurder: welke keuzes maak jij om jouw omgeving te beschermen tegen hoogwater?
- 06 februari 2025 - Deltacommissaris Co Verdaas bezoekt Brabant
januari
- 31 januari 2025 - Workshop groene schoolpleinen voor gemeenten
- 29 januari 2025 - Vernieuwde Bijsluiter DPRA-stresstesten
- 28 januari 2025 - Symposium Waterzuinige Brabander: “Drinkwater in de wc kan eigenlijk niet meer”
- 27 januari 2025 - De Natuurladder: een handleiding voor natuurvriendelijk bouwen
- 27 januari 2025 - Extreme droogte heel slecht voor natuur op Hogere Zandgronden