Klimaateffectatlas komende jaren vernieuwd
De Klimaateffectatlas wordt de komende jaren vernieuwd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiervoor opdracht gegeven aan Stichting CAS. Er komt een nieuwe website en de kaarten worden geüpdatet en uitgebreid. Bij de ontwikkeling van de kaarten zijn veel kennisinstellingen betrokken. Hieronder lees je waarom de atlas vernieuwd wordt en hoe je je kunt aanmelden voor de nieuwsflits.
De atlas moet actueel blijven
De Klimaateffectatlas heeft een belangrijke functie bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering en bij de stresstest die overheden moeten uitvoeren. Een stresstest brengt in beeld hoe kwetsbaar een gebied is voor wateroverlast, hitte, droogte en overstroming. Om het beeld van kwetsbaarheid actueel te houden, hebben overheden in het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie afgesproken dat ze zo’n stresstest elke 6 jaar opnieuw uitvoeren. Het is daarom belangrijk om de Klimaateffectatlas te blijven updaten met nieuwe data en kennis over klimaatverandering. Relevante nieuwe data en kennis in de Klimaateffectatlas krijgt ook een plek in dit klimaatverhaal op het Klimaatportaal van Brabant.
De Klimaateffectatlas wordt veel gebruikt
Een andere reden om de Klimaateffectatlas te vernieuwen, is dat hij steeds meer gebruikers heeft. Daarom is het nodig om de website met de kaartviewer sneller en gebruiksvriendelijker te maken. Vanaf de nieuwe viewer kun je bijvoorbeeld rechtstreeks kaarten downloaden. De nieuwe website is volgens de planning eind maart 2021 beschikbaar.
Gebruikers denken mee
Gebruikers van de Klimaateffectatlas hebben een belangrijke rol bij de nieuwe ontwikkelingen. Er komt een gebruikersgroep die bestaat uit verschillende soorten gebruikers van de Klimaateffectatlas. Zij geven wensen mee voor de ontwikkeling van nieuwe kaarten, toetsen hoe bruikbaar de nieuwe kaarten zijn en beoordelen hoe de nieuwe website werkt.
Wil je de nieuwsflits ontvangen?
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rond de Klimaateffectatlas? Meld je dan aan voor de Nieuwsflits Klimaateffectatlas. Dan krijg je een mail als er nieuwe kaarten beschikbaar zijn.
Meer nieuws
februari 2025
- 17 februari 2025 - Storymap Wat Water Wil: de visie van Waterschap De Dommel
- 11 februari 2025 - Op de stoel van de bestuurder: welke keuzes maak jij om jouw omgeving te beschermen tegen hoogwater?
- 06 februari 2025 - Deltacommissaris Co Verdaas bezoekt Brabant
januari
- 31 januari 2025 - Workshop groene schoolpleinen voor gemeenten
- 29 januari 2025 - Vernieuwde Bijsluiter DPRA-stresstesten
- 28 januari 2025 - Symposium Waterzuinige Brabander: “Drinkwater in de wc kan eigenlijk niet meer”
- 27 januari 2025 - De Natuurladder: een handleiding voor natuurvriendelijk bouwen
- 27 januari 2025 - Extreme droogte heel slecht voor natuur op Hogere Zandgronden