Klimaatverandering zorgt nu al voor droogte
De zomers van 2018 en 2019 waren droog, en ook deze lente is er heel weinig regen gevallen. In 2018 was het KNMI terughoudend om de droge zomer van dat jaar in verband te brengen met klimaatverandering. Maar uit nieuw onderzoek van het KNMI en de Universiteit van Utrecht blijkt dat extreme droogte door klimaatverandering nu al toeneemt. Er is wel een duidelijk verschil tussen het kustgebied en het binnenland.
Meer droogte in het binnenland
In het binnenland zijn de zomers sinds 1950 droger geworden. In de toekomst zullen we hier nog vaker mee te maken krijgen. De temperatuur en de zonne-instraling nemen toe. Dat leidt samen tot meer verdamping. Als de neerslag zou toenemen, zou dat de verdamping compenseren. Maar omdat de hoeveelheid neerslag in het oosten gelijk blijft, leidt die verdamping ertoe dat de bodem indroogt.
Meer neerslag aan de kust
Aan de kust neemt de zomerse neerslag iets toe. Daarnaast neemt de zonnestraling minder toe dan in het binnenland, waardoor er minder water verdampt. Dat is dus een verschil met het binnenland. Daarnaast wordt er in de kustgebieden ook water aangevoerd via de grote rivieren. Daardoor is het westen minder gevoelig voor weinig neerslag dan het oosten.
Meer nieuws
maart 2025
- 27 maart 2025 - De ambitie van Eindhoven Airport District: van beton naar groen
- 26 maart 2025 - Handboek (Buurt)voedselbossen moet aanplant makkelijker maken
- 25 maart 2025 - Brabant beter voorbereid op natuurbranden
- 24 maart 2025 - Breda Stad in een Park wil meer groen in de stad
- 14 maart 2025 - 2,5 ton beschikbaar voor klimaatbestendige en avontuurlijke schoolpleinen in Noord-Brabant
februari
- 24 februari 2025 - Bewoners denken mee over hoogwateraanpak in Brabant
- 17 februari 2025 - Storymap Wat Water Wil: de visie van Waterschap De Dommel
- 11 februari 2025 - Op de stoel van de bestuurder: welke keuzes maak jij om jouw omgeving te beschermen tegen hoogwater?
- 06 februari 2025 - Deltacommissaris Co Verdaas bezoekt Brabant