NKWK Kennisconferentie: van papier naar praktijk
Ruim 450 waterprofessionals en studenten uit het hele land kwamen op 17 april naar de 4e NKWK Kennisconferentie. Dit jaar op de campus van de 100-jarige Wageningen University & Research, met als thema Van papier naar praktijk.
'Onderzoek verbinden aan de praktijk kost veel energie', sprak deltacommissaris Wim Kuijken op de conferentie. 'Dat wij in Nederland over een NKWK beschikken, geeft ons een voorsprong in de aanpak van de grote wateropgaven van deze tijd.' In het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) - nauw verbonden aan het Deltaprogramma - werken overheden, kennisinstellingen en bedrijven samen aan pilots, actuele vraagstukken en lange termijnontwikkelingen rond water en klimaat. Roeland Allewijn (Rijkswaterstaat), programmamanager NKWK en dagvoorzitter, trapte af met de constatering dat het NKWK, nu ruim drie jaar onderweg, op stoom komt. 'We maken echt de stap van papier naar praktijk. Wat betekent dat we vaker uit onze 'eigen waterwereld' stappen en verbinding maken met andere sectoren en bedrijven.' Ook Louise O. Fresco, voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, pleitte in haar speech voor een geïntegreerd waterverhaal. 'Duurzame antwoorden op water en klimaat vragen om samenhang. Het is tijd voor het grote verhaal, dat eigenlijk ieder ministerie raakt en vraagt om stabiliteit en samenwerking op de lange termijn.'
Adaptatie en mitigatie tijdens NKWK
Als blijk van dank voor haar persoonlijke betrokkenheid en de 100ste verjaardag van de WUR, kreeg Louise O. Fresco van deltacommissaris Wim Kuijken een symbolische blauwe vaas aangeboden. 'Samenwerking, onderzoek en kennis zijn onmisbaar in thema’s als opwarming van de aarde, zeespiegelstijging, piekbuien, kustgedragingen en zoutindringing. Adaptatie én mitigatie zijn grote opgaven. Daar hebben we elkaar voor nodig. Onzekerheden blijven, per definitie. Maar werk samen en neem die onzekerheden mee in je adaptatiestrategie.' Na de plenaire opening stonden inhoudelijke deelsessies op het programma over onder andere klimaatbestendigheid en -adaptatie, rivierkennis, slim watermanagement en het Nationaal Watermodel. Na de lunch waren er ook, voor het eerst dit jaar, veldexcursies naar onder andere klimaatbestendige stad Renkum, natuurlijke versterking Grebbedijk en de groen-blauwe klimaatadaptie projecten in Nijmegen.
Studenten
'Met nog meer deelnemers dan vorig jaar, is duidelijk dat het NKWK leeft', sprak deltacommissaris Wim Kuijken na afloop. 'Men heeft elkaar gevonden en begint samen te werken aan oplossingen. Mooi is dat we dit jaar ook bijna 40 studenten mochten verwelkomen, de watermanagers van de toekomst.' Een uitgebreid (beeld)verslag van de 4e NKWK Kennisconferentie is te vinden op de website van Water en Klimaat.
Bron: Rijkswaterstaat
Meer nieuws
februari 2025
- 17 februari 2025 - Storymap Wat Water Wil: de visie van Waterschap De Dommel
- 11 februari 2025 - Op de stoel van de bestuurder: welke keuzes maak jij om jouw omgeving te beschermen tegen hoogwater?
- 06 februari 2025 - Deltacommissaris Co Verdaas bezoekt Brabant
januari
- 31 januari 2025 - Workshop groene schoolpleinen voor gemeenten
- 29 januari 2025 - Vernieuwde Bijsluiter DPRA-stresstesten
- 28 januari 2025 - Symposium Waterzuinige Brabander: “Drinkwater in de wc kan eigenlijk niet meer”
- 27 januari 2025 - De Natuurladder: een handleiding voor natuurvriendelijk bouwen
- 27 januari 2025 - Extreme droogte heel slecht voor natuur op Hogere Zandgronden