Klimaatadaptief kantoor woningcorporatie Casade vangt al het regenwater op

Naar het overzicht

Klimaatadaptief kantoor woningcorporatie Casade vangt al het regenwater op

Eind 2024 heeft woningcorporatie Casade een nieuw kantoor gekregen in Kaatsheuvel. Met daken die al regenwater opvangen voor de groene gevels en de planten rondom het gebouw is het nieuwe kantoor een schoolvoorbeeld van klimaatadaptief bouwen. Ook draagt het kantoor bij aan de biodiversiteit in de omgeving, met speciale nestkasten en plekken in de gevels om vogels en insecten aan te trekken.

Casade Kaatsheuvel
Foto: Mobilane

Wat was de aanleiding van het project?

De medewerkers van Casade werkten vroeger verspreid over drie locaties, in Dongen, Waalwijk en Kaatsheuvel. Om de dienstverlening te verbeteren, besloot de woningcorporatie één centraal kantoor te bouwen in Kaatsheuvel voor alle medewerkers. Volgens Marco Matheeuwsen, Coördinator Financiën en Duurzaamheid bij Casade, was het belangrijk om een kantoor te krijgen dat aansloot bij de eigen ambitie om klimaatadaptief en duurzaam te bouwen. En om ook de versteende omgeving rond het kantoorterrein te vergroenen. Hiermee wordt de werkomgeving niet alleen fijner, maar ook beter bestand tegen wateroverlast, droogte en hitte.

Al het regenwater opvangen

Al het regenwater dat op het gebouw en terrein valt, wordt hergebruikt. Hierbij geldt het ‘cascadeprincipe’: je vangt regenwater lokaal op en gebruikt het in verschillende stappen voordat je het afvoert. Daardoor wordt ook het riool minder zwaar belast tijdens piekbuien. Op de drie daken van het gebouw wordt het regenwater in hoge retentiekratten opgeslagen. Zo kun je het gebruiken voor het groen op de gevels, de daktuin, de groene randen van het gebouw en het groen op het terrein.

Groen op en aan het gebouw

In de daktuin zijn verschillende vaste planten en inheemse soorten gekomen. Behalve dat ze het hele jaar door mooi zijn, dragen ze bij aan de biodiversiteit en zorgen ze voor koelte tijdens hete dagen. Langs de randen van het gebouw zijn daarnaast klimplanten geplant. Na verloop van tijd zullen die een groene, natuurlijk afscheiding vormen. Ook zijn de gevels op verschillende plekken met groen bedekt. In combinatie met het aanleggen van nestkasten en verblijfsplekken draagt dit groen bij aan de biodiversiteit. Ook de bodembedekkende planten op het terrein versterken de biodiversiteit.

Casade Kaatsheuvel
Foto: Mobilane

Monitoring van de regenwateropvang

Met een slim irrigatiesysteem controleert Casade of de regenwateropvang van het gebouw goed werkt. Met dit systeem is het mogelijk om op elk gewenst moment en op afstand te volgen hoeveel water de planten krijgen, en om dit automatisch bij te sturen als dat nodig is. Dankzij sensoren en digitale koppelingen wordt data verzameld om het systeem zo efficiënt mogelijk te laten werken. Hierdoor wordt water bespaard en wordt het groen optimaal verzorgd, ook tijdens droge periodes.

Welke leerpunten zijn er?

Volgens Jasperina Venema van Helvoirt Groenprojecten vroeg het nieuwe irrigatiesysteem technisch iets extra’s van de dakconstructies en de gevels. Daarvoor was het nodig dat  ontwikkelaars van het systeem en de installateurs in het bouwteam intensief met elkaar samenwerkten. Daarnaast was het soms lastig om de planning van de bouw en van de groensystemen op elkaar af te stemmen. De groene gevels konden bijvoorbeeld pas aangelegd worden nadat de retentiedaken en irrigatiesystemen klaar waren. Ook hier was het cruciaal dat alle betrokken partijen nauw met elkaar samenwerkten. Dankzij korte communicatielijnen, de regelmatige afstemming van werkzaamheden en een gezamenlijke focus op het eindresultaat, is het project succesvol afgerond.

Toegevoegd: 26 februari 2025

Contact

Dave Janssen
Mobilane
janssen@mobilane.nl

Sluiten