Gezamenlijke aanpak leidt tot klimaatadaptief plein in Rijsbergen

Naar het overzicht

Gezamenlijke aanpak leidt tot klimaatadaptief plein in Rijsbergen

Tussen 2021 en 2024 is er in Rijsbergen hard gewerkt om het plein aan De Bremakker op te knappen. Een heel pakket aan maatregelen heeft ertoe geleid dat De Bremakker een stuk klimaatbestendiger geworden is. Het mooie resultaat is te danken aan de gezamenlijke inspanningen van actieve en enthousiaste bewoners, de gemeente en verschillende betrokken organisaties.

Rijsbergen Bremakker plein

Wat was de aanleiding voor dit project?

In 2021 stelden bewoners van De Bremakker het initiatief voor om het groen aan het plein over te nemen van de gemeente. Zij wilden meer groen en verbinding in de buurt. Door zelf het groen te onderhouden, is er ook meer ontmoeting tussen de bewoners. Dit initiatief leidde tot gesprekken met de gemeente over een nieuw plan voor de inrichting van de openbare ruimte. De gemeente greep het initiatief aan om ook maatregelen te nemen die de buurt beter bestand zouden maken tegen extreem weer. De dorpsraad Rijsbergen en woningcorporatie Thuisvester sloten zich ook aan bij dit initiatief.  

Adviseur Bülent Acer: “Het is een voorbeeldproject waarbij alle deelnemers vanuit enthousiasme en betrokkenheid een betekenisvolle bijdrage hebben geleverd. Er zat energie in het project en iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan de realisatie ervan.”

Welke maatregelen zijn er genomen?

Alle betrokkenen hebben in nauw overleg een ontwerp laten opstellen voor het plein. Op basis van dit ontwerp zijn de volgende maatregelen genomen:

  1. Er is nieuw groen aangeplant dat goed tegen veel regenwater kan.
  2. Er zijn nieuwe bomen geplant die helpen tegen hittestress.
  3. De gemeente heeft voor waterdoorlatende parkeervakken gezorgd, zodat er meer regenwater kan infiltreren.
  4. Gemeente en bewoners van 15 woningen hebben samen de regenpijpen afgekoppeld van het riool. De gemeente heeft daarvoor ‘Bricky’s’ beschikbaar gesteld. Dat zijn speciale afkoppelstenen die ervoor zorgen dat het water de grond in loopt.
  5. Woningcorporatie Thuisvester heeft ook regenpijpen afgekoppeld, en ze heeft in vier voortuinen en een gemeenschappelijke voortuin van een appartementengebouw tegels vervangen door planten. Verder heeft ze een aantal woningen verduurzaamd door zonnepanelen aan te brengen.

Rijsbergen Bremakker afkoppelen

Hoe wordt het groen onderhouden?

Bewoners gaan het groen in de openbare ruimte zelf onderhouden. Hiervoor hebben zij gebruikgemaakt van het ‘uitdaagrecht’. Daarop kunnen bewoners of organisaties een beroep doen als ze denken bepaalde taken van de overheid beter of goedkoper te kunnen doen. Het project is eind maart 2024 afgerond. Wethouder Ellie Kools hielp toen een handje mee met het aanplanten van nieuw groen.

Rijsbergen Bremakker

Hoe is dit project gefinancierd?

Het project is gefinancierd vanuit het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds van de provincie Noord-Brabant. Adviseur inwonersbetrokkenheid Bülent Acer, die het project trok en ervaring had met subsidieaanvragen, stuitte op dit fonds. De dorpsraad Rijsbergen heeft uiteindelijk de aanvraag gedaan, in goed overleg met alle partijen.

Adviseur Bülent Acer: “We zijn allemaal trots op de aanpak en de realisatie van dit project. Veel initiatiefnemers kunnen hiervan leren en we staan dan ook open om hierover te vertellen.”

Wat hebben de betrokken partijen van dit project geleerd?

De partijen hebben veel van het project geleerd. Een aantal leerpunten:

  • Wees transparant in je communicatie met verschillende partijen.
  • Geef professionals en initiatiefnemers de ruimte en het vertrouwen om ideeën te delen en om met die ideeën aan de slag te gaan.
  • Stel je kwetsbaar op naar andere partijen.
  • Neem iedereen serieus.
  • Probeer door te zetten en energiek te werken.
  • Doe mee en denk mee als mensen met initiatieven komen.
  • Probeer kansen te signaleren en deel ze met betrokkenen.

Welke partijen waren bij dit project betrokken?

Voor dit project werkten allerlei partijen met elkaar samen: de Dorpsraad Rijsbergen, woningcorporatie Thuisvester, de gemeente Zundert en bewoners van De Bremakker. Het werd financieel ondersteund door het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds van de provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen en Cultuurfonds Noord-Brabant.

Toegevoegd: 30 september 2024

Contact

Bülent Acer
b.acer@zundert.nl

Sluiten