Klimaatbestendige en verkeersveilige straten in Gemert

Naar het overzicht

Klimaatbestendige en verkeersveilige straten in Gemert

De gemeente Gemert-Bakel had met de provincie afgesproken dat de hoofdwegen opnieuw ingericht moesten worden, omdat de wegprofielen en inrichting niet meer pasten bij het gewenste gebruik en de eisen van deze tijd: een gemengd riool, veel asfalt, hoge verkeersdruk, snel verkeer en weinig groen. De Vondellaan en een deel van de Boekelseweg in Gemert zijn inmiddels klimaatbestendig én verkeersveilig ingericht. 

Meer ruimte voor groen

De brede asfaltweg van gemiddeld 9 meter breed is vervangen door een weg van 6,30 meter breed. Verder zijn de twee rotondes vervangen door gelijkwaardige kruisingen. De kruisingen en de wegen nemen veel minder ruimte in. Hiermee is er ruimte gekomen voor een groene ecologische hoofdstructuur, met op drie plekken ook een faunapassage, waardoor dieren veilig de weg kunnen oversteken. Bijna alle volwassen bomen zijn blijven staan en er zijn bomen bij geplant. De bermen zijn ingezaaid met bloemrijk grasland en er zijn ruim 20.000 bloembollen geplant.

Groene berm in Gemert-Bakel

Veiliger en meer ruimte voor fietsers

Je mocht hier eerst 50 km per uur rijden. Dat is veranderd: de nieuwe maximum snelheid is 30 km per uur. En fietsers hebben nu meer ruimte door de brede fietsstroken aan de zijden van de weg. De doorgaande rijbaan heeft 8 verkeersdrempels gekregen.

Meer ruimte voor water

Het regenwater dat op de weg valt wordt afgevoerd naar de bermen en de wadi’s om daar in de bodem te infiltreren. De holle bermen zorgen ervoor dat regenwater wordt vastgehouden in de berm en langzaam kan infiltreren in de bodem, op meerdere plekken zijn ze uitgebreid tot wadi’s.

Adaptatiemaatregelen Gemert-Bakel

Doorgroeibare verharding op parkeerplaatsen

De inritten en parkeerplaatsen zijn gemaakt van grasklinkers. Onder de grasklinkers is granulaat aangebracht en de klinkers zijn gevuld met een substraat waarin graszaad is verwerkt. Deze doorgroeibare verharding geeft extra ruimte voor infiltratie van hemelwater en zorgt voor meer groen in de straat. Dit past bij de ambities voor minder verharding, ruimte voor water en het verminderen van hittestress.

Gescheiden rioolstelsel, regenwater zoveel mogelijk afgekoppeld

In het projectgebied met een lengte van ruim een kilometer is het oude rioolstelsel helemaal vervangen door een nieuw gescheiden stelsel. Het regenwater is hierbij zoveel mogelijk afgekoppeld. Dat betekent dat het regenwater van een groot deel van de woningen niet langer naar het vuilwaterriool wordt geleid. De gemeente had aan alle bewoners van de woningen langs het projectgebied gevraagd of ze het regenwater van hun woning wilden afkoppelen. Daarbij heeft ze ook uitgelegd waarom afkoppelen nuttig en belangrijk is. Voor de huurwoningen geldt dat ze allemaal worden afgekoppeld. Van alle woningeigenaren heeft een groot deel positief gereageerd op het voorstel.

Afkoppelen Gemert-Bakel

Bewoners zijn positief

Hoewel er veel hobbels in de voorbereiding zaten en het project veel uitdagingen kende, stonden wel steeds alle neuzen dezelfde kant op. Bovendien waren de bewoners heel positief over het hele voorbereidingsproces. Zoals een van de bewoners tegen de lokale krant zei: “Het is een schoolvoorbeeld van hoe je de herinrichting van een straat aanpakt”.

Dit project is mede gefinancierd door Provincie Noord-Brabant, vanuit de Bijdrageregeling klimaatadaptatieprojecten.

Toegevoegd: 28 mei 2024

Contact

Stefan van den Hoogen
Gemeente Gemert-Bakel
Stefan.vandenhoogen@gemert-bakel.nl

Sluiten