Gemeente Land van Cuijk maakt Zichtstraat klimaatbestendig
Gemeente Land van Cuijk heeft van 2019 tot 2023 met allerlei partijen samengewerkt om het plein op de Zichtstraat Wanroij klimaatbestendig te maken. Het resultaat: een prettig plein met bloeiende planten, grasbetontegels en groene bermen dat compleet is afgekoppeld van het riool.
Wat was de aanleiding voor dit project?
De gemeente wil het plein aanpakken aan de Zichtstraat, tussen de Ploegweg en de Kouterweg. Het was helemaal verhard en waterde af naar een gemengd rioolstelsel. Daarnaast wilde de gemeente een schaduwrijke ontmoetingsplek aanleggen waar je kunt ontspannen en kinderen kunnen spelen. Die ontmoetingsplek zou niet alleen bestemd zijn voor bewoners, maar ook voor bezoekers en familie van het zorgcentrum vlakbij.
Wie hebben allemaal meegewerkt?
Er is met veel verschillende partijen en personen samengewerkt om het project tot een succes te maken. Carla Rovers, initiatiefnemer van het burgerinitiatief, de Dorpsraad Wanroij, bewoners en deelnemers van de werkgroep Zichtstraat, Doe-boerderij An ’t Hoag en ToVo Tuinen dachten allemaal mee over het ontwerp. Bewoners werden via een werkgroep betrokken om het beheer van het plein op zich te nemen.
Wat zijn de resultaten?
Het nieuwe plein is van het riool afgekoppeld. De aangelegde grasbetontegels en groene bermen zorgen ervoor dat het regenwater kan infiltreren in de bodem. Voor de grasbetontegels heeft de gemeente betonplaten gebruikt van Swaans Infra. Onder deze platen ligt een waterbergende fundering van Solidgreen-granulaat. Dankzij deze constructie blijft de fundering waterdoorlatend en zal het regenwater hier voor lange tijd kunnen infiltreren.
Zijn er aandachtspunten?
De gemeente controleert elk jaar of de grasbetontegels nog goed werken. Een aandachtspunt is het maaien. Doordat het gras goed groeit, zal het 1 à 2 keer per jaar gemaaid moeten worden.
Supertevreden buurt
De projectleider Civiele Techniek vroeg zich aan het begin van het project af of een klimaatadaptieve inrichting wel zou werken. Hoe moesten ze dit gaan onderhouden? Zou de buurt de plannen van de gemeente wel accepteren? Maar tijdens het project werd steeds duidelijker dat iedereen samen iets moois en nuttigs aan het maken was. Het plein ziet er nu erg mooi uit. In de woorden van de projectleider Civiele Techniek: ‘De buurt is supertevreden en de deelnemende werkgroep voor het onderhoud is ook enthousiast over het resultaat.’
Welke leerpunten zijn er?
Uit het project komen de volgende leerpunten naar voren:
- In het begin vonden vooral medewerkers binnen de gemeente een klimaatadaptieve inrichting lastig. Nieuwe materialen die een ander manier van onderhoud vereisen, vragen om een aanpak die we niet gewend waren. . Een voorbeeld hiervan is het maaien van halfverharding. We zullen als gemeente moeten schakelen bij eventuele problemen die in de praktijk tegenkomen.
- Tijdens de werkzaamheden op de Zichtstraat kwam de gemeente soms praktisch problemen tegen, zoals: hoe komt de werkgroep onderhoud aan een waterpunt om de bomen water te geven? Dit vroeg om organisatie en communicatie waar bijna geen ervaring mee was. Het zou daarom goed kunnen zijn als de gemeente een procesplan opstelt om voortaan een houvast te hebben bij het werken met bewoners.
Toegevoegd: 8 december 2023