Blauwe ader onder de Baroniebaan Tilburg gaat wateroverlast tegen
In 2020 is de Baroniebaan in Tilburg gerenoveerd. Een belangrijk deel van de werkzaamheden was de aanleg van een nieuw regenwaterriool onder de Baronielaan. Deze ‘blauwe ader’ verbindt het regenwaterriool aan de noordkant van de Baroniebaan met de singels in de zuidelijk gelegen woonwijk de Blaak. Daarmee heeft de gemeente een systeem gecreëerd dat het risico op wateroverlast in dit deel van de stad kleiner maakt.
Wat was de aanleiding voor dit project?
Er waren meerdere redenen om de Baroniebaan te renoveren:
- Het nieuwe regenwaterriool onder de Baronielaan zou een van de nieuwe blauwe aders worden die Tilburg van plan was om aan te leggen. Blauwe aders zijn watersystemen die samen regenwater verwerken. Het plan over blauwe aders staat in het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan 2016-2019. Met het nieuwe regenwaterriool wilde de gemeente meer water kunnen opvangen en vasthouden. Ook wilde ze bijdragen aan een hogere grondwaterstand en de waterkwaliteit in de singels van de Blaak verbeteren.
- De verharding was toe aan onderhoud.
- De middenberm van de Baroniebaan zag er saai uit. De gemeente wilde dit stuk groen voor bewoners uit de omgeving aantrekkelijker maken. Dat sluit ook aan bij ambities uit de nota ‘Agenda groen in de stad’ van 2016. Een van de ambities is om de kwaliteit van openbaar groen zo hoog mogelijk te maken.
Niet boren maar graven
Om het nieuwe regenwaterriool aan de singels van de Blaak te koppelen, moest het dus onder de Baronielaan aangelegd worden. De gemeente was eerst van plan om daarvoor in de grond te boren, maar heeft er uiteindelijk voor gekozen om te graven. De overlast bleef daardoor beperkt. Een ander voordeel is dat de werkzaamheden goedkoper zijn uitgevoerd dan gepland.
Wat zijn de resultaten?
De renovatie van de Baronielaan heeft tot de volgende resultaten geleid:
- Door het nieuwe regenwaterriool wordt het regenwater nu apart opgevangen en afgevoerd via de singels in woonwijk De Blaak. Daarmee heeft de gemeente de natuurlijke stroming van het regenwater hersteld. Op die manier draagt dit project bij aan de natuurlijke werking van het watersysteem.
- Via deze singels stroomt een deel van het regenwater dat in de stad valt uiteindelijk naar de rivier de Donge. Daarmee heeft Tilburg ook het stedelijk en landelijk gebied met elkaar verbonden.
- De kwaliteit van het groen is verbeterd. Dit is goed voor de biodiversiteit en het maakt de omgeving rond de Baroniebaan tot een aangenamere plek voor inwoners.
Toegevoegd: 31 mei 2023