Veldhoven vangt water op in klimaatadaptief pilotproject Hoogepat

Naar het overzicht

Veldhoven vangt water op in klimaatadaptief pilotproject Hoogepat

Tussen 2017 en 2019 heeft de gemeente Veldhoven het Hoogepat opgeknapt, een straat in de wijk Zeelst uit de jaren zestig. Onder de straat heeft de gemeente een waterbergingssysteem laten aanleggen. Ook zijn oude bomen vervangen door nieuwe bomen en er zijn hagen en heesters geplant. Het resultaat is een groene en klimaatadaptieve straat die water opvangt bij hevige buien.

Hoogepat Veldhoven

Wat was de aanleiding van het project?

Een van de redenen om het Hoogepat aan te pakken, was dat in 2017 veel van de straatstenen versleten waren. Ook waren de stoepen aan beide kanten versleten. Daarnaast drukten boomwortels veel tegels en straatklinkers omhoog. Dat kwam doordat boomwortels door hun leeftijd steeds dikker worden en door de dalende grondwaterstand. De boomwortels kronkelden naar water dat het makkelijkst te vinden was: regenwater net onder de straat. Verder moest het riool op het Hoogepat vervangen worden. Met deze pilot wilde Veldhoven proberen om regenwater beter te beheren. Het idee was om regenwater zo hoog mogelijk in de bodem te laten infiltreren, omdat dit goed is voor bomen en ander groen. 

Funderingspakket met honingraatdoek

Veldhoven heeft gekozen voor Aquabase als waterbergingssysteem om 500 m3 water te kunnen bergen. Dit systeem ligt bijna direct onder de straatstenen en dat past goed bij de Veldhovense bodem. Aquabase is een funderingspakket: een dikke laag onder de straat die bestaat uit stukken steen met holle ruimte ertussen. Voor de stevigheid liggen deze stenen op een ‘honingraatdoek’. Dit honingraatdoek is een groot doek van kunststof dat uit heel veel vakjes bestaat. Ook onder het honingraatdoek is holle ruimte aanwezig. In de holle ruimte kan water worden opgeslagen. Bij een regenbui stroomt het regenwater via kolken in het Aquabase-funderingspakket onder de straat. Daar kan het in de bodem sijpelen in plaats van dat het naar het riool stroomt.

Krattensysteem voor bomen

Naast het funderingspakket is er onder de stoepen een krattensysteem van Joosten kunststoffen aangelegd voor de nieuwe bomen. Deze kratten passen goed bij de waterberging en geven boomwortels de ruimte om te groeien, ondanks de drukte in de ondergrond door kabels en leidingen. Ook verdelen de kratten de druk op de wortels, waardoor een oude Amerikaanse eik niet gekapt hoefde te worden. Als de bomen een tekort hebben aan vocht, kunnen ze vocht krijgen uit de waterberging.

Hoogepat Veldhoven1

Positieve geluiden

In 2022 werkt de waterberging nog goed: er zijn verschillende hoosbuien geweest en uit de straat zijn geen klachten gekomen. Volgens Pepijn Soons van de gemeente Veldhoven zijn ook de meeste bomen na drie jaar nog steeds gezond. En ook van de bewoners komen positieve geluiden over de renovatie van hun straat.

Leerpunten

Voor deze nieuwe methode om regenwater op te vangen onder de straat moesten verschillende gemeentediensten veel met elkaar samenwerken, en afspraken en besluiten op elkaar afstemmen. Dat kostte tijd en moeite, maar het project heeft laten zien dat dit op een goede manier kan. 

Toegevoegd: 7 december 2022

Contact

Pepijn Soons
Gemeente Veldhoven
Pepijn.Soons@veldhoven.nl

Sluiten