Vergroening Vossenbergselaan

Naar het overzicht

Vergroening Vossenbergselaan

Tussen 2020 en 2022 heeft de gemeente Loon op Zand de openbare ruimte in de Vossenbergselaan in Kaatsheuvel vergroend. Bewoners hebben meegedacht over het ontwerp. Er zijn onder meer nieuwe bomen geplant die de biodiversiteit vergroten. Ook zijn er nieuwe en duurzame zitbanken aangelegd en wadi’s om regenwater op te vangen.

Deel van het groenplan vossenbergselaan2

Wat was de aanleiding van dit project?

De concrete aanleiding om de Vossenbergselaan te vergroenen was dat de gemeente het gemengde riool moest vervangen. Ook wilde ze het hoofdriool voor regenwater vanuit het centrum van Kaatsheuvel via de Vossenbergselaan doortrekken naar het buitengebied. Dit gaf de gemeente de kans om samen met de bewoners een plan te maken om de laan ook te vergroenen en toekomstbestendig te maken.  

Hoe hebben de bewoners meegedacht?

In 2020 nodigde de gemeente bewoners uit om een klankbordgroep te vormen. Zo konden ze hun wensen duidelijk maken en meedenken over het ontwerp. Daarna hebben ze samen een aanbesteding voor een aannemersbedrijf opgesteld. De aanbesteding ging naar aannemersbedrijf Van Wijlen die daarna met de bewoners het ontwerp heeft gemaakt en het werk ook heeft uitgevoerd. Voor het ontwerp had de gemeente duidelijke kaders meegegeven, bijvoorbeeld over de waterberging en de hoeveelheid bomen en parkeerplaatsen.  

Welke maatregelen zijn er genomen?

In de Vossenbergselaan zijn verschillende maatregelen genomen. Bij alle maatregelen is zoveel mogelijk duurzaam materiaal gebruikt:

  • Er zijn vijf wadi’s aangelegd om regenwater op te vangen, te zuiveren en daarna te laten infiltreren in de ondergrond. Zo helpen de wadi’s tegen wateroverlast en droogte.
  • Er zijn paden aangelegd met duurzame steenslag. De nieuwe bankjes van Bio Bound bestaan uit zittingen van bamboe, ondersteund door duurzaam beton.
  • De vroegere rij bomen is vervangen door verschillende soorten bomen, zoals de veldesdoorn en valse christusdoorn. In de perken zijn allerlei soorten planten geplant met veel bloemen zoals zonnehoed en herfstaster. Deze planten trekken insecten en vlinders aan. De gemeente heeft bewust gekozen voor bomen en planten die de biodiversiteit vergroten.
  • De nieuwe straatverlichting bestaat uit ledlampen. Het voordeel hiervan is dat deze lampen nog jaren gemaakt blijven worden.

Bewoner: Het voelt hier nu veel meer aan als een stadspark!

Leerpunten

Het project was net van start gegaan toen de coronapandemie uitbrak. De gemeente heeft daardoor veel geleerd over hoe je bewonersbijeenkomsten moet organiseren als je niet fysiek bij elkaar kunt komen. Het bleek bijvoorbeeld dat het niet werkte om met grote groepen via de online communicatietool Teams af te spreken. De gemeente nodigde daarom bewoners per woonblok uit om te vergaderen via Teams. Dit had een groot voordeel: het was makkelijker om met een kleinere groep bewoners te overleggen over de details van het ontwerp die te maken hadden met hun directe woonsituatie. Het nadeel was dat de voorbereidingstijd langer werd dan gepland. Maar de afstemming met de bewoners was waardevol voor de gemeente en zorgde voor tevreden bewoners.

Toegevoegd: 28 oktober 2022

Contact

Michael Kieboom
Gemeente Loon op Zand
M.kieboom@loonopzand.nl

Sluiten