Helmond stelt adaptatiestrategie op om klimaatbestendig te worden

Naar het overzicht

Helmond stelt adaptatiestrategie op om klimaatbestendig te worden

Ook Helmond wil in 2050 klimaatbestendig zijn. Daarom heeft de gemeente een uitvoeringsagenda opgesteld: de Uitvoeringsagenda 2021-2025 Klimaatbestendig Helmond: ‘Vergroenen met gezond verstand’. Deze uitvoeringsagenda bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de kwetsbaarheden van Helmond, de ambitie, de adaptatiestrategie, de manier waarop Helmond wil samenwerken met inwoners en andere partijen en de adaptatiemaatregelen voor de komende jaren. Hieronder lees je over de ambitie en de adaptatiestrategie van Helmond. Over de adaptatiemaatregelen kun je op deze pagina lezen. 

Adaptatiestrategie Helmond

Hoe kwam de adaptatiestrategie tot stand?

In 2019 heeft Helmond stresstesten uitgevoerd om de kwetsbaarheden en kansen van de gemeente in kaart te brengen voor de thema’s wateroverlast, hitte, droogte en overstroming. Daarna heeft Helmond risicodialogen gevoerd met inwoners, bedrijven en de zorgsector. Ook heeft de gemeente binnen de eigen organisatie een interne dialoog gevoerd, waar de gemeenteraad aan meedeed. Op basis van de stresstesten en risicodialogen heeft de gemeente een adaptatiestrategie voor de komende vijf jaar opgesteld.  

Wat is de ambitie van Helmond?

Helmond heeft de ambitie om in 2050 klimaatbestendig te zijn. Dat betekent ook dat de gemeente tussen 2035 en 2040 al klimaatneutraal wil zijn. Om dit te bereiken heeft Helmond voor de periode tussen 2021 en 2025 de volgende drie doelen gesteld:

  1. Bewustzijn en draagvlak creëren: De komende jaren wil de gemeente bewoners zich er bewust van maken hoe belangrijk het is om Helmond klimaatbestendig in te richten. 
  2. Klimaatadaptief ontwerpen: Voortaan gaat Helmond de buitenruimte klimaatbestendig inrichten en ontwerpen. Voor nieuwe projecten en voor klein en groot onderhoud is klimaatbestendigheid het uitgangspunt.
  3. Werk maken met werk: Helmond gaat alle werkzaamheden in de openbare ruimte gebruiken om klimaatbestendiger te worden. Het werk dat de gemeente al doet wordt nu ook klimaatbestendig werk. De gemeente gaat het onderwerp klimaatbestendigheid in alle projecten meenemen.

Hoe ziet de adaptatiestrategie van Helmond eruit?

De adaptatiestrategie combineert de bovenstaande doelen met zes pijlers. Dit zijn de zes pijlers:

  • Bestaande knelpunten oplossen: De gemeente beperkt zoveel mogelijk waterschade en gaat hittestress tegen. Omdat je waterschade niet altijd kunt voorkomen, vraagt de gemeente aan bewoners om water op straat soms te accepteren. Om daarnaast hittestress aan te pakken is het nodig om de omgeving te vergroenen. Daar kunnen bewoners ook bij helpen.
  • Integraal werken: Bij opgaven in de openbare ruimte kiest de gemeente voor een integrale aanpak. Behalve naar klimaatadaptatie kijkt ze ook naar veiligheid, gezondheid en de energietransitie. Als het mogelijk is om verschillende opgaven aan elkaar te koppelen, doet de gemeente dat. Uitgangspunten zijn onder andere dat er na een renovatie twintig procent minder verharding komt en dat je in Helmond binnen een straal van zo’n driehonderd meter altijd een schaduwrijke plek kunt vinden.
  • Het goede voorbeeld geven: De gemeente verankert klimaatadaptatie in de nieuwe Omgevingsvisie, de omgevingsplannen en de grondexploitatie. In alle taken laat de gemeente zien wat klimaatverandering betekent. Dit vraagt ook om veranderingen binnen de gemeentelijke organisatie. De gemeente werkt in een aantal projecten met NL Gebiedslabel van NL Greenlabel en medewerkers volgen een training aan de Helmond Academie.
  • Monitoring: Elke zes jaar laat de gemeente opnieuw klimaatstresstesten uitvoeren. Daarmee controleert ze of alles nog goed gaat en kan ze zien of het nodig is om bij te sturen.
  • Samenwerking: De gemeente wil bewoners en ondernemers met gerichte acties en pilots stimuleren om bij te dragen aan klimaatadaptatie. De gemeente werkt samen met woningcorporaties, scholen en het Natuurplatform Helmond. Daarnaast maakt Helmond deel uit van verschillende netwerken om kennis te delen, zoals Platform Klimaatadaptatie Zuid-Nederland, Overhedenoverleg Klimaatadaptatie, Doelmatig Waterbeheer Brabantse Peel en Klimaatbestendige Bedrijventerreinen.
  • Communicatie: Er is veel discussie over klimaatverandering. Daarom werkt Helmond op het gebied van communicatie met zes strategische uitgangspunten:
    1. Flexibel en wendbaar werken: Omdat veel rondom klimaatverandering onzeker blijft, zet de gemeente telkens kleine stappen. Zo kan ze goed inspelen op mogelijke veranderingen. Daarom kijkt de gemeente ook per fase, per project en per situatie hoe ze belanghebbende partijen het beste kan betrekken.
    2. Een overkoepelend verhaal vormt de basis: Een kort en krachtig verhaal maakt duidelijk wat klimaatverandering is en hoe urgent klimaatadaptatie is. De gemeente gebruikt dit verhaal om te laten zien waarom ze bepaalde maatregelen neemt. Begrijpelijke, duidelijke taal en aantrekkelijk beeldmateriaal zijn hierbij heel belangrijk.
    3. Inzetten op bewustwording en het beïnvloeden van gedrag: De communicatie draagt bij aan het bewustzijn dat duurzaam gedrag belangrijk is. Communicatieve acties kunnen helpen om gedrag te beïnvloeden.
    4. Communicatie via het online platform ‘Alle lichten op groen’: Om klimaatbewustzijn te stimuleren maakt Helmond gebruik van het duurzaamheidsplatform Alle lichten op groen. Via de website, facebook, Instagram, een nieuwsbrief en community events wijst de gemeente op goede voorbeelden en subsidies. 
    5. Groene ambassadeurs als inspirators en motivators: Ambassadeurs helpen om bewustwording te creëren en om bewoners te stimuleren zelf ook klimaatadaptieve maatregelen te laten nemen.
    6. Inzetten op participatie van inwoners: De gemeente zoekt contact met bewoners via laagdrempelige, concrete activiteiten zoals Operatie steenbreek. De ambassadeurs spelen hier een actieve rol bij. Daarnaast kiest de gemeente voor een wijkgerichte aanpak en ze stemt haar communicatie af op de leefstijlen van bewoners.

De adaptatiestrategie van Helmond is gebaseerd op de huidige inzichten en voorspellingen over het klimaat. Daarom kijkt de gemeente elke vijf jaar of de strategie nog up-to-date is.

Toegevoegd: 21 januari 2022

Contact

Suzanne Mesman-Snelderwaard
Gemeente Helmond
S.Mesman-Snelderwaard@helmond.nl

Sluiten