Klimaatstresstest gemeente Bergeijk
Om in beeld te krijgen hoe kwetsbaar Bergeijk is voor de gevolgen van klimaatverandering heeft de gemeente een klimaatstresstest laten uitvoeren. Hoe hebben ze dat aangepakt? En wat zijn de grootste kwetsbaarheden? Dat lees je op deze pagina.
Hoe kwam de klimaatstresstest tot stand?
Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft in opdracht van de gemeente Bergeijk de klimaatstresstest uitgevoerd. Arcadis heeft de kwetsbaarheden en kansen van de gemeente voor deze vier thema’s in kaart gebracht:
- Overstromingen
- Wateroverlast door extreme buien
- Droogte
- Hittestress
Ook heeft Arcadis gebruik gemaakt van studies in de Klimaateffectatlas en de risicokaart voor kwetsbare locaties.
Wat zijn de resultaten?
Hieronder lees je per thema de resultaten van de klimaatstresstest.
Overstromingen
De kans op een overstroming is klein in Bergeijk. Alleen het gebied rondom de Dommel loopt risico, waardoor het noordelijkste puntje van de gemeente kwetsbaar is. Het water kan daar een overstromingsdiepte van maximaal een halve meter bereiken.
Wateroverlast door extreme buien
Volgens het KNMI neemt de kracht van zware regenbuien tot 2050 toe met 12 tot 25 procent. In Bergeijk gaat waarschijnlijk ook 6 procent meer regen vallen: dat betekent ongeveer 50 millimeter per jaar meer. In de kernen van Luyksgestel, Riethoven en Bergeijk zelf komen tijdens een extreme regenbui meerdere gebouwen en straten onder water te staan. De kernen van Walik, Weebosch en Westerhoven zijn minder kwetsbaar.
Droogte
Het groen ten zuidwesten van Weebosch en Luyksgestel is kwetsbaar voor droogte. Ook ten noorden van de kern van Bergeijk ligt een kwetsbare groene strook. Deze strook splitst zich in tweeën op: één loopt langs de noordkant van Westerhoven en de ander gaat langs Walik en Riethoven. Verder is Bergeijk niet gevoelig voor bodemdaling door droogte. Ook is de kans op paalrot door droogte erg klein.
Hitte
Tijdens een hittegolf zijn het vooral plekken zonder veel bomen en ander groen die snel opwarmen. Dat betekent voor de kernen van Bergeijk, Riethoven en Westerhoven dat bedrijventerreinen snel zullen opwarmen. In Luyksgestel en Weebosch ligt landbouwgrond braak. Deze grond warmt sneller op. In Westerhoven zorgen de bomen rond de tennisclub en het groen ten westen van de Aarperstraat juist voor koelte. Het oppervlaktewater van de meren aan de oostkant van Bergeijk kan in 2050 mogelijk dertig dagen achter elkaar warmer zijn dan 20°C. Dat is slecht voor de waterkwaliteit. De kans op blauwalg neemt dan bijvoorbeeld toe.
Verzamelkaart aandachtsgebieden
Afbeelding: Verzamelkaart met daarop de kwetsbaarste locaties voor klimaatverandering in de gemeente Bergeijk.
Hoe nu verder?
De uitkomsten van de klimaatstresstest gebruikt de gemeente om risicodialogen te voeren met inwoners en ondernemers. Deze dialogen vinden plaats in het eerste halfjaar van 2021. Door risicodialogen te voeren, maakt de gemeente de inwoners bewuster van de gevolgen van klimaatverandering en bespreekt ze met hen hoe ze Bergeijk klimaatbestendiger kunnen maken. Met de resultaten van de risicodialogen kan de gemeente een adaptatiestrategie en een uitvoeringsagenda opstellen.