De Blauwe Hoef in Bergeijk is nu een waterbestendige straat

Naar het overzicht

De Blauwe Hoef in Bergeijk is nu een waterbestendige straat

De straat de Blauwe Hoef in de gemeente Bergeijk veranderde vóór 2016 regelmatig in een overlopende badkuip met kolkend water en open putdeksels. Hierbij liepen garages, schuren en kelders waterschade op. In opdracht van de gemeente Bergeijk maakte Heijmans daarom van de Blauwe Hoef een klimaatadaptieve straat.

Oorzaak en oplossing

De Blauwe Hoef ligt lager dan de aangrenzende wijken. Doordat de wijk het laagst ligt in de buurt, lijkt het op een badkuip. Bij hevige buien stroomde het water vanuit de hoger gelegen wijken hard de Blauwe Hoef in. Het was nodig om het probleem structureel aan te pakken. Niet met een paar losse maatregelen, maar met een integraal nieuw ontwerp.

Wat is er veranderd?

De gemeente en Heijmans hebben boven en onder de grond maatregelen genomen. In het rioolsysteem zijn terugslagkleppen opgenomen, waardoor regenwater de Blauwe Hoef wel uit kan, maar niet in. Het regenwater dat in de wijk komt, wordt op drie natuurlijke manieren opgevangen:

  • In de Blauwe Hoef zelf zijn putdeksels verankerd, opstaande randen aangebracht en plantsoenen verlaagd.
  • Een gedeelte van de bestrating is hoger gelegd om de toestroom van water te verminderen.
  • De plantsoenen zijn omgevormd tot waterbuffer.
  • Om het water te geleiden en de functie van de bestrating te accentueren zijn rode Rain(a)Way Ebb-tegels aangelegd, die het water naar de natuurlijke waterbuffers geleiden.

Bergeijk.png
Foto: Rain(a)Way Ebb-tegels

Bewoners betrokken

Tijdens het ontwerptraject zijn workshops georganiseerd om de bewoners te betrekken bij de nieuwe inrichting van hun eigen omgeving. Met het nieuwe ontwerp heeft de gemeente de bewoners laten inzien dat water niet alleen een last hoeft te zijn. Het kan ook juist de leefkwaliteit versterken. Daarnaast vergroot het opvallende ontwerp van de tegels de bewustwording bij de bewoners dat deze wijk zich heeft aangepast aan het veranderende klimaat.

Resultaat

Het systeem werkt goed. Het water komt na hevige regenbuien nog wel op straat te staan, maar nu zonder schade aan te richten. Water in de straat hoort bij het nieuwe klimaat. Als het maar niet tot schade leidt!

Klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen

Dit project wordt ook gedeeld in het boekje Klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen uit 2020 van het bouwbedrijf Heijmans. In dit boekje staat uitgebreid beschreven wat de visie van Heijmans is op klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen. Daarnaast laat ze vijftien praktijkvoorbeelden zien van klimaatadaptieve en natuurinclusieve bouwprojecten. Drie daarvan komen uit Noord-Brabant, waarvan de Blauwe Hoef in Bergeijk er één is.

Toegevoegd: 16 december 2020

Contact

Hans Diender
HDiender@Heijmans.nl

Sluiten