Klimaatstresstest gemeente Sint Anthonis

Naar het overzicht

Klimaatstresstest gemeente Sint Anthonis

De gemeente Sint Anthonis heeft net als andere gemeenten in Nederland een klimaatstresstest uitgevoerd. Hoe heeft Sint Anthonis dat aangepakt? Wat zijn de grootste kwetsbaarheden en kansen? Dat lees je op deze pagina.

Opzet van de klimaatstresstest

De klimaatstresstest is tot stand gekomen door samenwerking tussen verschillende gemeentelijke afdelingen van Sint Anthonis, het waterschap en adviesbureau Tauw. Samen hebben ze onderzocht hoe kwetsbaar Sint Anthonis is voor vier thema’s: wateroverlast door hevige neerslag, droogte, hitte en overstromingen.

Resultaten

Wateroverlast

Uit de stresstest blijkt dat de dorpen Stevensbeek, Landhorst en Westerbeek bij hevige buien snel wateroverlast krijgen. Daar zijn vooral de binnenplaatsen, pleinen, tuinen en schuren kwetsbaar. Maar ook de grotere dorpen Sint Anthonis, Oploo en Wanroij ervaren overlast bij hevige buien. Straten komen blank te staan en het water stroomt tot aan de huizen. In het centrum en het zuiden van Oploo kun je dan bijna niet meer met je auto door de straten rijden.      

Hitte

De gemeente Sint Anthonis is goed beschermd tegen hitte. Dat komt doordat er op veel plekken schaduw is van bomen en gebouwen. In de gemeente is veel groen. Dat zorgt voor schaduw en verkoeling. Wel kan het water dat door de gemeente stroomt bij een hittegolf warmer worden dan 20° Celsius. Dan verslechtert de kwaliteit van het water. Ook koelt het daardoor ’s nachts minder af.

Droogte

Sint Anthonis ligt op hogere zandgronden. Dat maakt de gemeente kwetsbaar voor droogte. Als het lange tijd droog is, zakt het grondwater dieper in de bodem en vermindert de aanvoer van water. Dat veroorzaakt overlast voor de akkerbouw. Ook de natuur is kwetsbaar voor droogte: veel planten en bomen kunnen er slecht tegen en de kans op bermbranden neemt toe.

Overstromingen

Uit de stresstest blijkt dat Sint Anthonis door zijn ligging niet kwetsbaar is voor overstromingen.

Kansen

De gemeente ziet bij klimaatverandering kansen voor het toerisme. Voor de akkerbouw is het belangrijk om na te denken over het telen van gewassen die beter tegen droogte kunnen.

Aanbevelingen

Het rapport doet de volgende aanbevelingen:

  • Voer een risicodialoog met verschillende partijen waarin je samen nadenkt over vragen die de stresstest oproept. Wat zijn de grootste kwetsbaarheden? Hoe kunnen we tot oplossingen komen? En wat is de rol van de gemeente precies?
  • Wil je een nieuwe wijk bouwen? Zorg dan voor genoeg koele plekken in de wijk en voor schaduwrijke wegen ernaartoe.

Toegevoegd: 18 november 2020

Sluiten