Burgerinitiatief KANT voor groene, watervriendelijke tuinen

Naar het overzicht

Burgerinitiatief KANT voor groene, watervriendelijke tuinen

In Vught, Cromvoirt en Helvoirt hebben bewoners de handen ineengeslagen om hun woonplaatsen klimaatrobuust te maken. Burgerinitiatief KANT stimuleert inwoners en bedrijven om tuinen groener en watervriendelijker te maken.

Tuinontwerp en foto Marleen van Tilburg_burgerinitiatief KANT.jpegFotograaf: Marleen van Tilburg

Klimaatadaptieve tuinen

Zes enthousiaste inwoners vormden tijdens een etentje de tegelclub: voor groenere tuinen. Daaruit ontstond onder andere burgerinitiatief KANT (Klimaat Adaptatieve Natuur en Tuinen), geïnspireerd op Blauwe Tuinen Tilburg. Groene, watervriendelijke tuinen moeten de effecten van extreem weer zoveel mogelijk verminderen, meent de groep. Inmiddels zijn Gemeente Vught, Waterschap De Dommel, de lokale vereniging Vught Energie Transitie en Stichting Natuur- en Milieugroep Vught aangesloten bij het initiatief. Op de website www.welkombijkant.nl kunnen inwoners een tuintest invullen. Hoe kun je jouw tuin zo inrichten dat het bestand is tegen hitte en hevige regenval? En hoe breng je leven in je tuin? De website geeft praktische tips voor een klimaatrobuuste tuin.

“Begin met het aanleggen van een border”

Huub Glas, een van de initiatiefnemers, is blij verrast dat er zoveel mensen in beweging zijn gekomen sinds de lancering van de website. Er zijn in de eerste drie weken 62 tuinscores ingevuld, de tuinfotowedstrijd leverde 45 inzendingen op en er zijn veel volgers op Facebook en geïnteresseerden voor de nieuwsbrief. Volgens Glas is het heel simpel om te beginnen met het vergroenen van je tuin: “Start met tegen de zijkanten van je tuin een border aan te leggen. Tik tegen de rand van je schutting 2 of 3 tegels uit je terras, koop een paar zakken compost, meng het door het gele zand en zet planten in de grond”.

Het succes van het burgerinitiatief

De gemeente Vught organiseerde een bijeenkomst over klimaatadaptatie. Daar kwamen maar weinig mensen op af. De tegelclub was er wel bij en betrok de wethouder bij KANT. Waarom een burgerinitiatief meer mensen meekrijgt voor dit doel dan een gemeente? Volgens Glas is het de kunst om reuring te creëren. Je moet je lokale netwerk in beweging brengen, de lokale pers betrekken en actief zijn op sociale media. Dat is volgens hem goed gelukt. “We zitten veel meer in de haarvaten van de lokale gemeenschap dan de gemeenteambtenaren”. Het ligt volgens Glas ook aan de beperkte tijd die een gemeente kan besteden aan het bouwen van een community. En je raakt ook sneller overtuigt van een plan van je buren of je vrienden, dan van de gemeente.

Niet alleen vrijwilligers

Toch pleit Glas ervoor dat burgerinitiatieven niet alleen maar kunnen floreren op vrijwilligerswerk. Volgens KANT is het heel belangrijk dat de gemeente een vergoeding beschikbaar stelt voor de mensen die er veel werk in steken. Het is een professionele dienst waar de gemeente ook profijt van heeft, stelt Glas. De gemeente Vught financiert het initiatief tot 2022.

“Na drie jaar is KANT onmisbaar”

In die drie jaar wil het burgerinitiatief minstens 250 tuinscores op de kaart. Maar belangrijker nog: de groep wil dat er een dynamiek, een community ontstaat. Mensen die hier actief mee bezig zijn, kunnen elkaar bij KANT treffen. Je kunt inspiratie opdoen bij je buurtgenoten. De scores zijn een stapsteen voor een community van bevlogen Vughtenaren die elkaar weten te vinden. Daarnaast is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen werkelijk vergroenen. Uiteindelijk moet de community zo’n 5000 mensen raken. Na drie jaar is KANT onmisbaar, verwacht Glas.

Toegevoegd: 29 mei 2020

Contact

Huub Glas
Burgerinitiatief KANT
Welkom@welkombijkant.nl

Sluiten