Klimaatbestendig Land van Cuijk 2030
Sinds januari 2014 werkt gemeente Land van Cuijk samen met het Waterschap Aa en Maas en provincie Noord-Brabant aan het project Klimaatbestendig Land van Cuijk. Ook woningbouwverenigingen, de ZLTO, IVN, Scholen, Wijk- en Dorpsraden, de Regio Noordoost-Brabant en de GGD werken hieraan mee. Wat hebben zij samen tot stand gebracht en wat ze ervan geleerd?
Waar liggen kansen in het Land van Cuijk?
Aan het begin van het project hebben de partijen vijf klimaatkansen benoemd: agrarische innovaties, nieuwe landgoederen, groene gezonde kernen, recreatieve impulsen en groenblauwe klimaatlinten. Een groenblauw klimaatlint bestaat uit een strook met natuur en water. Deze strook verbindt gebieden met elkaar en versterkt daarmee ook het landschap.
Hoe gaan de partijen te werk?
De partijen werken volgens de aanpak ‘Weten, Willen, Werken’: eerst kijk je waar de kwetsbaarheden liggen, dan stel je een strategie op en daarna kun je maatregelen nemen. En dan kijk je of maatregelen het gebied minder kwetsbaar maken: je begint dan eigenlijk weer bij ‘Weten’. Deze aanpak sluit ook aan bij het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.
Bewustwording is belangrijk onderdeel
Eén van de ambities is om inwoners en andere partijen bewust te maken van de noodzaak van klimaatadaptatie. Een manier om dat te bereiken is door het zichtbaar te maken op straat, bijvoorbeeld met groenblauwe schoolpleinen en lokale tuinvergroeningsacties.
Wat zijn de resultaten tot nu toe?
Deze samenwerking heeft geleid tot verschillende klimaatworkshops, kennissessies en thema-excursies. Er is een klimaateffecten- en klimaatkansenkaart Land van Cuijk. Straten en wijken hebben een klimaatlabel gekregen, meerdere schoolpleinen zijn vergroend. De partijen hebben een inspiratiefilm gemaakt over het vergroenen van schoolpleinen. Samen met woningcorporatie Mooiland en welzijnsorganisatie Sociom hebben ze jaarlijkse tuinvergroeningsacties georganiseerd met inwoners. Ook is er voor elk seizoen een inspiratiepagina voor inwoners om hun tuin te vergroenen. Verder hebben ze een routekaart ontwikkeld voor een klimaatrobuust buitengebied en gaan ze beginnen met het vergroenen van bedrijventerreinen.
Leerpunten
Belangrijke leerpunten bij de samenwerking rondom klimaatadaptatie:
- Enthousiasme, voldoende capaciteit en budget bij de verschillende deelnemende organisaties voor het project zijn een belangrijke voorwaarde voor succes.
- Dat geldt ook voor bestuurlijk draagvlak. En een actieve bestuurlijke ambassadeur voor het project is een pré.
- Het is belangrijk om het thema klimaatadaptatie in beleid te verankeren, zoals in het duurzaamheidsplan, waterplan, groeninrichtingsplan en in het uitvoeringsprogramma openbare werken.
- Stem (interne) processen en procedures, bij bijvoorbeeld subsidietrajecten, op elkaar af.
- Breng prioriteiten aan, niet alle projecten kunnen meteen ‘klimaatproof’ zijn of worden.
- Houd vol! Lange adem en kleine stapjes. Iedere stap dichterbij is er één!
- Betrek de collega’s! Inspireer ze, neem ze mee en ga samen aan de slag.
Gewijzigd: augustus 2022