Klimaatmakers samen in actie in Hilvarenbeek

Naar het overzicht

Klimaatmakers samen in actie in Hilvarenbeek

De gemeente Hilvarenbeek heeft een groen dak aangelegd op het gemeentekantoor en verschillende wadi’s (greppels om regenwater te infiltreren) aan de rand van het dorp. Een lokale overheid heeft echter wel de inwoners nodig om de hele gemeente klimaatproof te maken. Daarom vraagt Hilvarenbeek haar inwoners om mee te doen. Met verschillende acties hebben ze samen al veel veranderd.

Zo kwamen er door de fotowedstrijd Groene Tuin goede voorbeelden naar voren van particulieren. Deze wedstrijd was bedoeld om zoveel mogelijk mensen te motiveren hun tegels te vervangen door planten. De resultaten zijn te zien op deze kaart: van groene schoolpleinen tot tuinen vol bloemen en bomen. Jan Peijnenburg van de gemeente Hilvarenbeek vertelt dat de fotowedstrijd een mooie inkijk in groene tuinen én mooie gesprekken bij de uitreiking heeft opgeleverd. Vooral mensen met groene vingers deden mee, maar er waren ook mensen die hun tuin groener maakten naar aanleiding van de wedstrijd.

In het najaar hebben 130 inwoners een regenton aangeschaft tijdens de regentonnenactie. De gemeente betaalde een deel van de aankoopkosten. Doe-het-zelf-zaak Multimate verkocht bij de regentonnen ook een installatie-set waarmee inwoners de regentonnen konden afkoppelen van het riool. Tegen een vergoeding kregen inwoners hier hulp bij.

Bij een derde actie “Klimaatmakers gezocht” worden inwoners opgeroepen met goede ideeën te komen om energie te besparen, de biodiversiteit te vergroten en de omgeving water- en hittebestendig te maken. De inwoners met plannen en actiebereidheid worden klimaatmakers genoemd. De beste ideeën werden gerealiseerd met hulp van de gemeente.

Leerpunten

Jan Peijnenburg heeft gemerkt dat het belangrijk is om tijd vrij te maken voor de communicatie en de momenten van communiceren goed te kiezen. Het is voor gemeentes goed om te beseffen dat dit een project is dat een langere looptijd heeft om zoveel mogelijk inwoners te kunnen betrekken. Dat kost tijd en aandacht. Je bent als gemeente ook afhankelijk van de samenwerking met andere partijen. Zijn die concreet en enthousiast, dan is de kans van slagen voor het project groter.

Voor de gemeente Hilvarenbeek werkte het heel goed om een vlog op te nemen. Daarnaast waren de geboorteborden “Hoera een groene tuin” heel succesvol.  Met deze blikvanger in de tuin, komen mensen met elkaar in contact die bewust zijn van klimaatverandering en de gevolgen.

Binnen gemeentes kan het zinvol zijn om de onderwerpen energietransitie, duurzaamheid en klimaatadaptatie met elkaar te combineren. Het is belangrijk dat de verschillende afdelingen van elkaar weten wat er speelt.

Toegevoegd: 21 maart 2019

Contact

Jan Peijnenburg
Gemeente Hilvarenbeek
J.Peijnenburg@hilvarenbeek.nl

Sluiten