Tilburg University: een klimaatbestendige campus
Tilburg University doet veel aan het opvangen van regenwater op de campus. Zo heeft de universiteit groene daken aangelegd op vijf verschillende gebouwen. Daarnaast zorgt een wadi voor de infiltratie van regenwater. Het regenwater van het gloednieuwe gebouw CUBE wordt 100% geïnfiltreerd in de bodem. En ten slotte wordt het regenwater van het sportcentrum opgevangen in een ondergrondse tank van 36.000 liter om toiletten mee door te spoelen.
Resultaat
Groene daken
Vijf gebouwen op de campus hebben een groen dak, in totaal ongeveer 4500 vierkante meter. Een groot deel daarvan is beplant met sedum (vetplanten), maar Tilburg University gebruikt ook kruiden als dakbeplanting op daken die voor sedum minder gunstig liggen ten opzichte van de zon. De groene daken bieden veel voordelen voor de campus: het werkt verkoelend, het fungeert als kortstondige wateropslag en vertraagt het regenwater tijdens stortbuien. Daarnaast is het mooi om te zien en bevordert het de luchtkwaliteit en biodiversiteit.
Fotograaf: Marieke de Kort
Regenwateropvang in een wadi
Midden op de campus ligt een groene biotoop, een wadi, waar regenwater van het dak van het Warandegebouw in wordt opgevangen en geïnfiltreerd in de bodem. Naast het water van het dak, wordt ook het regenwater van een aangrenzend terras en de belangrijkste laan op de campus opgevangen in zeven putten en geïnfiltreerd in de wadi. De wadi dient als een landschappelijke verbinding tussen het nabijgelegen Warandebos, de campus en de stad. Tilburg University wil met deze biotoop tevens de campus mooier maken en de biodiversiteit bevorderen. In de wadi leven verschillende soorten insecten en kleine amfibieën.
Fotograaf: Marieke de Kort
Regenwater door het toilet
Het Sports Center van de universiteit vangt 36.000 liter regenwater op in een ondergrondse tank. De toiletten van het sportcentrum worden met het regenwater doorgespoeld. Met een volle tank kan je ongeveer 6.000 keer doortrekken.
Nieuw gebouw CUBE klimaatbestendig
Het gebouw CUBE heeft het duurzame bouwkeurmerk BREEAM met vier (uit vijf) sterren gekregen. Een van de onderdelen van het keurmerk gaat over klimaatadaptatie. Zo is bij het ontwerp van het gebouw en het omliggende terrein rekening gehouden met extreme regenval. Al het regenwater van het dak van de CUBE infiltreert in de grond in een systeem van holle kratten. Ook is er voor het omringende terrein gekozen voor planten die goed kunnen leven van natuurlijke regenval, zodat ze, ook in perioden van ernstige droogte, geen extra water behoeven.
Leerpunten
Volgens Tilburg University is het belangrijk om met nieuwbouwplannen tijdig te beginnen met het ecologisch onderzoek. De universiteit wil namelijk niet alleen kijken naar klimaatadaptatie op de campus, maar naar het hele ecosysteem: hoe kan je de natuur betrekken bij de bouwplannen die er liggen. De keuzes die je tijdens de bouw maakt, hebben te maken met hoe je regenwater laat weglopen of verlopen, of hoe je je beplanting aanlegt.
Een ander leerpunt heeft te maken met planning. In het verleden werkten ze vaak ad hoc als er op de campus iets met duurzaamheid moest gebeuren. Nu hebben ze beleidsplannen klaarliggen op basis waarop keuzes gemaakt kunnen worden.
Dit doet Tilburg University aan duurzaamheid en klimaatadaptatie.
Toegevoegd: 26 november 2018