Operatie Steenbreek strijdt samen met gemeenten voor groenere tuinen

Naar het overzicht

Operatie Steenbreek strijdt samen met gemeenten voor groenere tuinen

Een klimaatbestendige stad bevat veel planten. Planten zorgen onder andere voor een waterdoorlaatbare bodem, verkoeling, luchtzuivering en een grotere biodiversiteit. En dat is precies wat we nodig hebben om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Omdat wel 40% van het bebouwde oppervlakte in een stad in particuliere handen is, kunnen burgers veel doen om de stad groener te maken. Operatie Steenbreek motiveert burgers om betegelde tuinen om te toveren naar groene oases.

Resultaat

Inmiddels zijn krap 80 gemeenten en verschillende waterschappen aangesloten bij Operatie Steenbreek. Ook is onder andere een aantal universiteiten, natuureducatie-organisatie IVN, tuintijdschrift Groei & Bloei en de Vogelbescherming betrokken als partner. Daarmee is de reikwijdte van Operatie Steenbreek sinds de oprichting in 2015 flink gegroeid.


De actie "Tegel eruit, plant erin". Inwoners van verschillende gemeentes ruilden tegels in voor planten.

Met de recente actie “Tegel eruit, plant erin” heeft de organisatie alleen al in Hengelo zo’n 100 mensen gemotiveerd om de tegels uit hun tuin te vervangen door planten. De actie vond ook op verschillende plekken in Brabant plaats. In zes gemeentes hebben mensen in totaal 900 tegels ingeruild voor planten. Er kwamen mensen in een scootmobiel met twee tegels in het mandje, maar ook kinderen met hun ouders die een schoolplein wilden vergroenen.

Leerpunten

Operatie Steenbreek zet in op kleine, lokale maatregelen. Betrokkenheid van gemeenten en actiebereidheid van burgers is daarbij essentieel. Het is nog lastig om bedrijven mee te krijgen.

Een ander leerpunt is dat de organisatie van gemeenten vaak hoort dat er nog een aanzienlijke groep mensen geen affiniteit heeft met groen. Secretaris van Operatie Steenbreek, Roel van Dijk vertelt over de moeilijkheden met deze doelgroep: “Onlangs is geëxperimenteerd met een directe benadering van inwoners van bepaalde wijken in Krimpen aan den IJssel. Bewoners kregen een kaart in de bus met alle voordelen van een groene tuin. Een week later kwam een team van Operatie Steenbreek aan de deur met planten en potgrond om terplekke tegels te vervangen door groen. Op die manier werd het mensen heel gemakkelijk gemaakt om hun tuin te vergroenen. Het kostte veel tijd, geld en energie, maar deze benadering werkte goed om ook de minder betrokken burgers mee te krijgen.”

Volgens Barbara Tetteroo, consulent voor Operatie Steenbreek, is een ludieke actie bij een tuincentrum mooi, maar is het nog mooier als een hele straat of wijk besluit de voortuinen te vergroenen. In Nijmegen heeft een aantal buurtbewoners het initiatief genomen om een container in de straat te zetten en alle voortuinen te vergroenen. Dat levert in korte tijd een enorm groen resultaat op.

Toegevoegd: 10 juli 2018

Contact

Roel van Dijk
info@operatiesteenbreek.nl

Sluiten