Door klimaatverandering wordt het weer extremer. Regenbuien worden heviger en duren langer. Maar ook komt het steeds vaker voor dat er lange tijd geen regen valt. En we krijgen vaker te maken met extreme hitte. Gelukkig kun je allerlei maatregelen nemen om je aan het extremere weer aan te passen. Dit aanpassen aan extremer weer noemen we ook wel ‘klimaatadaptatie’.
Waarom zou je je aanpassen aan extremer weer?
Dat het weer extremer wordt, heeft verschillende gevolgen. Zo wordt door extremere regen de kans op wateroverlast groter. Door langdurige droogte kunnen bomen en planten verdrogen, en oogsten mislukken. En door extreme hitte kunnen mensen ziek worden. Oudere mensen kunnen door extreme hitte zelfs komen te overlijden. Door je omgeving aan te passen kun je voor een groot deel deze gevolgen voorkomen of verminderen.
Hoe kun je je eigen omgeving aanpassen?
Er zijn verschillende maatregelen die je thuis kunt nemen. Die maken je huis en tuin vaak ook nog een stuk mooier en gezonder. Heb je een tuin? En liggen daar tegels in? Dan helpt het om deze tegels te vervangen door planten en ander groen. Zo stroomt het regenwater niet via de tegels weg naar het riool, maar kan het in de bodem zakken. Dat helpt om wateroverlast te voorkomen en verkleint ook de kans op verdroging. Een andere maatregel is je dak vergroenen. Dit helpt tegen hitte en wateroverlast. Klik op de afbeeldingen hieronder om meer te weten komen over deze en andere maatregelen.