In de zomer van 2017 onderzochten we de betekenis van klimaatverandering en klimaatadaptatie voor mensen en hoe we daarbij kunnen aansluiten. De betrokken medewerkers van de gemeenten, waterschappen en provincies leerden hierbij van designers om anders te kijken en onderzoeken. Dit leidde tot verrassende gesprekken en andere inzichten dan de gebruikelijke manieren om in gesprek te komen.
Op de Dutch Design Week 2017 maakten de bestuurders van de provincies en gemeenten kennis met het concept Design Thinking. Het werd duidelijk dat bestuurders en ontwerpers veel van elkaar kunnen leren: bekijk hier het verslag van deze inspirerende middag.
Op de Dutch Design Week 2017 maakten ook ruim 300 bezoekers kennis met klimaatadaptatie en Design Thinking via het concept Think or Swim. Verschillende potentiële klimaatrampen werden verbonden aan een breed scala aan thema’s (zoals mode) en de dagelijkse interesses van de bezoekers. De bezoekers werd gevraagd om uit deze combinaties een businessmodel te bedenken voor het omgaan met klimaatverandering. Uit al deze informatie hebben we frames ontwikkeld: andere manieren van kijken naar het vraagstuk.
In 2018 werken designers deze frames uit in de dagelijkse praktijk van vijf lokale vraagstukken in de gemeenten Boxmeer, Breda, Eindhoven, Halderberge en Peel & Maas. Er worden concepten en ideeën ontwikkeld en deze worden getest in de praktijk met bewoners. We confronteren daarnaast de werkende wereld van de overheden met de ideeën van de designers. Deze ‘botsing’ biedt ons ook inzicht in de meerwaarde van Design Thinking voor overheden.
In het najaar van 2018 zijn de tussenresultaten gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (20 – 28 oktober) en het Nationaal Deltacongres in Zwolle (1 november). Het project is bovendien geselecteerd als Impactproject van het Stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie.
Toekomst…