In de Steenstraat Zuid worden vijf seniorenwoningen, twaalf jongerenwoningen en twaalf eengezinswoningen opgeleverd. De gemeente Boxmeer en andere betrokken instanties onderzoeken: hoe maak je het toekomstige bewoners makkelijk om klimaatadaptief te handelen? Hoe ga je daarmee om als gemeente? Het is tenslotte privéterrein. En: waar is een inwoner ontvankelijk voor?
Vanuit de gemeente is er een groenplan voor de openbare ruimte ontwikkeld op een nieuwe woonplek. De vraag is: hoe voorkomen we dat de nieuwe bewoners (druk met hun nieuwe huis) bezuinigen op hun tuin? Hoe krijg je mensen zover om te kiezen voor een grasmat in plaats van tegels? Wie werken eraan mee?
Het project is een samenwerking tussen de gemeente, social designers Rosé de Beer en Sjaak Langenberg, de ontwikkelaar, SHIFT, een communicatie- en marketingadviseur en de landschapsarchitecte die het klimaatbestendig en groen inrichtingsplan heeft gemaakt voor de openbare ruimte. Zij werkten vanuit het frame 'Maak het ze makkelijk' en kwamen met de prototypes 'De Kwekerij', 'TuinZorg' en 'Tuinbesluit' als mogelijke oplossingen. Lees onder de foto verder.
Frame: Maak het ze makkelijk
Benut de luiheid van de mens, of beter gezegd: maak het ze makkelijk. De afgelopen jaren hebben we in het kader van klimaatadaptatie met wisselend succes geprobeerd mensen in beweging te krijgen. De vraag die opkwam was deze: als we accepteren dat mensen soms geen zin hebben in verandering, zouden we dan dat mechanisme beter kunnen benutten? Dit mechanisme zien we nu bijvoorbeeld ook achter de donorwet. Voor velen geldt dat ze best donor willen zijn, maar er niet de handeling voor willen verrichten. Kunnen we meer van dit soort mechanismes ontdekken en toepassen om de uitvoering van klimaatadaptieve maatregelen een impuls te geven?
Prototype: De Kwekerij - Hoe kunnen we de keuze voor een groene tuin makkelijk maken?
Er komt heel veel op mensen af die een nieuwbouwwoning kopen. Over alles moet een besluit worden genomen. Keuzestress is het gevolg. De tuin is vaak de sluitpost in de begroting, of men kiest vanuit onderhoudsgemak voor een betegelde onderhoudsarme tuin. Dat is een probleem bij extreem weer, want het wordt daardoor extra heet en als het hard regent kan het water niet weg.
Om mensen te helpen met de keuze voor een tuin die water vasthoudt, wordt een groene ontmoetingsplek gecreëerd te midden van de bouwplaats: inspiratietuin De Kwekerij. Bewoners kunnen planten uit deze tuin adopteren. Zo zien zij niet alleen de bouw vorderen, maar ook hun toekomstige tuinplanten groeien. Als je huis wordt opgeleverd ben je al gehecht aan het groen en is het een kleine moeite om de planten naar je eigen tuin te verplaatsen.
Prototype TuinZorg - Een sociale en betaalbare hoveniersdienst die je volledig ontzorgt.
Lekker loungen in een onderhoudsarme tuin, dat is voor velen het ideaal. Helaas betekent onderhoudsarm vaak dat de tuin wordt betegeld. Dat is een probleem bij extreem weer, want het wordt er extra heet, en als het hard regent kan het water niet weg. Kunnen we oplossingen bedenken die geen tijd vragen, maar wel een groene tuin opleveren?
Ouderen - de generatie van voor de loungebank - hebben vaak veel kennis en tuinier-ervaring. Zo ontstond het idee voor Tuinzorg, een sociale en betaalbare hoveniersdienst die wordt gerund door ouderen. Tuinzorg maakt een verbinding tussen ouderen die op zoek zijn naar een zinvolle dagbestedingsactiviteit in het groen en jonge mensen die geen zin of tijd hebben om hun tuin te onderhouden. Zo zitten de ouderen niet achter de geraniums en worden de tuinen groener. Niet onderhoudsarm, maar onderhoudsrijk, want het sociale contact is een mooi extraatje.
Prototype: Tuinbesluit - Voorschriften helpen je goed voorbereid te zijn op extreem weer.
In het Bouwbesluit staan veel regels voor de bouw van energiezuinige woningen. Daar hoef je dus niet meer over na te denken, want het is gewoon goed geregeld. Maar waarom is er eigenlijk geen Tuinbesluit? Stel dat via een Tuinbesluit geregeld wordt dat een regen-irrigatiesysteem verplicht wordt. Of dat er limiet wordt gesteld aan het aantal tegels dat je mag leggen, uitgedrukt in een percentage van de totale tuinoppervlakte. Zo ben je automatisch goed voorbereid op extreem weer! Geen keuzestress meer over maatregelen die je moet treffen. Het Tuinbesluit is een gemeentelijke verordening en regelt dit allemaal.