Case Halderberge

Omdat het leuk is: Case Oudenbosch in Halderberge

Waar gaat de case over?

In de gemeente Oudenbosch ligt een basketbalplein dat nodig aan renovatie toe is. Ook ondervinden de bewoners regelmatig wateroverlast, gezien het plein sterk versteend is. Dat biedt een kans om eens anders naar het plein te gaan kijken. De bewoners laten zich niet zo makkelijk betrekken bij de renovatie van het plein, waarom er nu samen met designers wordt nagedacht over een nieuwe manier van kijken naar het plein.

Wat is het probleem dat aangepakt gaat worden?

Het probleem is dat we graag een renovatie aan het basketbalplein willen combineren met een waterbergende functie, maar de bewoners willen niet meewerken. Ze willen geen verandering. Alleen de mensen aan de randen van de wijk hebben wateroverlast, niet de mensen die er dichtbij wonen. En zij willen niet meewerken.

Wie werken eraan mee?

De gemeente Halderberge, designer Hugo Schuitemaker, de wethouder en het college.

Jeanita Embregts
Projectleider gemeente

Hugo Schuitemaker
Designer

Waarom doe je mee?

Ik vind het belangrijk om kansen te pakken. We kunnen hier met één project meerdere dingen bereiken: de renovatie van het plein en waterberging creëren.  Je kan hier goed zien hoe de technisch-politieke weg klem zit in argwaan en verdeeldheid. Het is goed leesbaar als een probleem waar Design Thinking echt een nieuwe oplossing kan bieden. Ik leer ook van wat men vindt van mijn ideeën vanuit de gemeente. Hier moet een oplossing zijn!

Wat is je doel?

Dat er straks een plein komt waar de omwonenden blij mee zijn. En dat problemen van de toekomst, zoals overtollig regenwater, kunnen worden opgevangen. En de leefbaarheid van de wijk krijgt automatisch een boost.  Ik wil een vorm bedenken waarin alle bewoners in de buurt zich eigenaar voelen van het plein en daar ook op een constructieve manier over kunnen praten met de gemeente. Co-creatie.

Hoe pak je het aan?

Door mee te werken aan design thinking, met Hugo’s prototype. Via Design Thinking wil ik de bewoners bereiken. Zelf heb ik het ook al geprobeerd op de ambtelijke manier, maar dat werkte hier niet. Eerst praten met iedereen die rond het plein woont, luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Alle reacties vastleggen en weer verder kijken. Uiteindelijk moet er een klimaatadaptieve verandering plaatsvinden die ook zichtbaar is.


Wanneer verwacht je resultaat?

Ik verwacht dat we dit jaar het prototype nog gaan testen. Dan weten we meteen of Design Thinking hier werkt. In november wil ik gaan onderzoeken hoe de bestuurlijke kant van dit probleem eruitziet. Wat er daarna gaat gebeuren kan ik nu nog niet voorspellen.

Wat vind je spannend?

Vanuit de gemeente hebben we nog nooit een probleem zo benaderd. Ik ben benieuwd wat voor resultaat het geeft. En als het niet het gewenste resultaat geeft: wat doen we dan? Maar ook als het niet werkt leer je er iets van. Ik ga straks als Randstedeling gezellig over de levens van mensen heen sociaal ontwerpen. Dat vind ik spannend. Het is genoeg gewaarborgd dat ik er ben, maar soms slaat de twijfel toch toe.
Sluiten